Societat

L'Ajuntament vol endreçar el repartiment de menjar a fora de l'estació del Nord

El consistori ofereix als voluntaris que donen sopar un local en una parròquia del barri

Més d'un centenar de persones de totes les edats fan cua cada dia

A fora de l'estació del Nord, l'estació d'autobusos de Barcelona, cada vespre s'hi apleguen més d'un centenar de persones que s'esperen. Entre les nou i les deu arriba un grup de voluntaris que reparteixen menjar. Els dijous són voluntaris de Sant Egidi i alguns dissabtes de Missioneres de la Caritat. Aquestes són les dues entitats més veteranes. N'hi ha de més noves, com Confiança Solidària i Amigos MIRA. Aquest repartiment de menjar en ple carrer no agrada a l'Ajuntament. El gerent de l'àrea de Qualitat de Vida, Àngel Miret, està negociant amb les entitats que facin la mateixa feina en un local que cedeix la parròquia de Sant Fèlix, al mateix barri, no massa lluny de l'estació del Nord.

Fa dos anys es va viure una situació molt semblant a la Rambla, al costat de la font de Canaletes. Dilluns, dimarts i dimecres, també cap a les nou del vespre, una llarga cua de persones esperaven que grups de voluntaris, segons ells constituïts de manera espontània, repartissin entrepans, fruita, sucs i sopa calenta. En aquell cas, l'Ajuntament va tardar unes setmanes a aconseguir convèncer els promotors de la iniciativa que continuessin donant els sopars a sota cobert, en un menjador vinculat a Càritas i a la Fundació Futur, a Ciutat Vella. Ja llavors algunes entitats socials també van mostrar dubtes sobre l'acció, perquè consideraven que el repartiment de menjar no es feia amb prou intimitat ni dignitat.

També ara, Miret té bones paraules per la solidaritat de les persones que s'han autoorganitzat perquè cada dia els sense sostre sàpiguen que poden sopar a l'estació del Nord. De totes maneres, alerta que aquest repartiment ben intencionat, però sense control, pot fer que algunes persones s'allunyin del seu referent dels serveis socials i no segueixin el seu procés d'inserció i de recuperació d'autonomia.

LES XIFRES

1.541
persones
dinen en menjadors socials de l'Ajuntament a Barcelona, mentre que l'any 2011 eren una mica més 1.100.
2.235
àpats calents
reparteixen al dia a Barcelona entre els serveis municipals i les entitats, segons la guia de Sant Egidi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia