L'Hostal Empúries s'amplia amb 18 noves habitacions
Està situat entre la platja de Portitxol de l'Escala i les ruïnes d'Empúries
És el primer hotel d'Europa amb dos certificats de sostenibilitat Leed
Està obert tot l'any
L'Hostal Empúries, situat davant de la platja de Portitxol de l'Escala està en plena fase de creixement i de rehabilitació de les seves instal·lacions per aconseguir cada vegada més “un producte de turisme sostenible” per respecte a la ubicació –està a tocar a les ruïnes d'Empúries i a la platja Portitxol– i a les persones i “per convicció personal dels propietaris de l'establiment”. I la prova és que l'hotel és el primer de tot Europa amb dos certificats Leed, que regula i garanteix la sostenibilitat dels edificis i del seu entorn.
El primer d'aquests certificats, el Leed d'or, es va concedir a l'hotel Empúries el 2011 per l'ampliació de 19 noves habitacions que havia inaugurat un any abans. El segon, el Leed d'argent, va ser per la rehabilitació que va fer de les sis habitacions més antigues de l'edifici –totes centenàries– i que va aprofitar per fer més grans. Ara, per Setmana Santa, inaugurarà 18 noves habitacions i en passarà a tenir un total de 53, moltes d'elles amb balcó i amb vistes al mar o al jardí i que fan “reviure l'esperit llegendari i entranyable de l'hotel”. L'establiment també té dos restaurants –el Villa Teresita i el Bistró del Mar, que obre més de cara l'estiu i els caps de setmana i que està assessorat pel xef Rafa Peña–. A més, disposa de spa, dues piscines, quatre cabines de massatge i sala de gimnàs, un espai infantil, sala de reunions i una biblioteca que fa les delícies dels amants a la lectura i un espai ideal per a les tertúlies o el relax.
L'hotel està obert tot l'any i, segons que explica el director general, Albert Marín, en ple hivern té una mitjana d'ocupació d'un 40% –els dissabtes de tot aquest any han fet el 100%–. I per això recomana als hotelers de la zona que no tanquin a l'hivern, perquè “si hi treballes, no tens perquè tancar”. “Obrim tot l'any perquè volem treballar a destinació i els donem excuses per venir: un spa, una forta gastronomia i un establiment sostenible que els turistes tenen en compte a l'hora de triar allotjament”. A més, sempre segons Marín, els darrers cinc anys, l'hotel va engegar unes estratègies comercials que han fet que si en aquells moments el 95% dels clients provenien principalment de Barcelona i la resta eren estrangers, després de treballar molt el mercat francès, “ara s'ha convertit en el nostre principal client” i “ens ajuda a desestacionalitzar, perquè té vacances repartides al llarg de l'any”.
El certificat Leed que va obtenir l'hotel va ser gestionat per la consultoria Green Building Management, amb seu a Girona, que va avalar l'eficiència i la sostenibilitat de la gestió i el manteniment de l'edifici. El Leed va ser creat l'any 1998 als EUA per una organització sense ànim de lucre i es basa en l'anàlisi del cicle de vida dels edificis i té en compte aspectes com ara la localització sostenible de l'immoble, la gestió eficient de l'aigua, l'eficiència energètica, el nivell d'emissions contaminants, la qualitat de l'ambient interior i la innovació en el disseny.