Societat

Censuren Trias pel dèficit d'escoles bressol

És la tercera vegada en els darrers nou mesos que la majoria de l'Ajuntament reprova la gestió del govern municipal

ICV, el PSC i el PP retreuen al govern manca d'impuls per construir nous centres

Quan l'estiu passat el ple de Barcelona va censurar l'alcalde, Xavier Trias, per la gestió de la crisi de Can Vies, la notícia era la novetat: era el primer cop que l'Ajuntament, representat per la majoria dels 41 edils que integren el ple, feia una estirada d'orelles pública a l'alcalde, per a la qual és necessari que el govern estigui en minoria, és clar, i també que l'oposició es posi d'acord. Ara la notícia és la reiteració: la d'ahir en la comissió de Cultura va ser la tercera reprovació de la gestió de l'executiu de CiU en nou mesos, i arriba només unes setmanes després de la segona, certificada en el ple del febrer i motivada per la gestió del turisme. I si en els dos casos anteriors la censura la va proposar el PP –i va tirar endavant amb el suport del PSC– i ICV-EUiA es va abstenir, aquest cop van ser els ecosocialistes els que van posar sobre la taula una reprovació de la política d'escoles bressol municipal, que va tirar endavant amb els vots de socialistes i populars.

El líder d'ICV, Ricard Gomà, va insistir que en aquest àmbit el desacord amb el govern “és global”, i li va retreure que hagi incrementat el nombre de places de titularitat pública a còpia d'ampliar les ràtios de nens per aula, sense construir més centres públics. A Barcelona n'hi ha 95, que sumen 8.000 places. Una vintena de les escoles bressol s'han inaugurat aquest mandat, però van ser planificades per l'executiu de Jordi Hereu, com va recordar la regidora del PP Belén Pajares, que va considerar també insuficients els tres centres de gestió privada estrenats darrerament en virtut de la nova doctrina que Trias va anunciar a principi de mandat: la de la concertació dels centres públics de nova creació.

La socialista Carmen Andrés, al seu torn, va esgrimir l'acord pressupostari amb CiU per aquest 2015, gràcies al qual ara sí que hi ha planejats nous centres públics, però va donar suport igualment a la reprovació amb l'argument que el gir convergent en aquest àmbit va tard. El republicà Jordi Portabella, que s'havia oposat a les dues censures anteriors encaixades per Trias, es va abstenir ahir, i va insistir que, tot i no compartir tampoc la política municipal d'escoles bressol, la figura de la reprovació s'hauria de limitar a situacions en què s'hagin produït delictes.

El regidor d'Ensenyament, Gerard Ardanuy, va reivindicar en tot cas la feina feta, l'ampliació de places, la millora qualitativa –segons el seu parer– i les “mesures de racionalització” aplicades en un context de crisi que ha afectat “com un tsunami” l'administració. “No em sento censurat”, va cloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia