Política

Unió viurà una campanya electoral interna pel 14-J

Els militants podran formar grups d'almenys 15 persones i fer actes durant deu dies per defensar l'aprovació o el rebuig a la proposta de la direcció

Hi haurà 24 meses de votació a tot el territori

Unió s'atansa a un procés de debat intern sense precedents amb la consulta del 14 de juny. La votació sobre la proposta de la direcció, que la militància haurà d'aprovar o rebutjar, arribarà antecedida per una campanya electoral de deu dies que començarà el 3 de juny. La jornada prèvia al dia de votació no hi haurà activitats, i es podrà votar anticipadament per correu. Qualsevol grup de militants format per un mínim de 15 persones que ho demani tindrà a la seva disposició els locals i espais que brindaran tots els òrgans territorials del partit.

Hi podran defensar els seus postulats o obrir debats sobre el projecte elaborat per la direcció. Així figura en la proposta d'instruccions per a la consulta que serà aprovada en el consell nacional del dia 18 d'abril a Barcelona, i que es va trametre dijous a les bases socialcristianes. El dia clau hi haurà urnes en 24 meses repartides arreu del territori.

Inici de les consultes

El reglament, elaborat pel director del procés participatiu del 9-N, Joan Cañada, exclou la possibilitat que hi hagi una tria de diverses opcions i planteja una votació amb una resposta binària: “El comitè de govern sotmetrà una proposta a consideració de la militància mitjançant una pregunta que s'haurà de poder respondre de manera afirmativa o negativa.” Segons fonts d'Unió, el secretari general del partit, Ramon Espadaler, ha començat els contactes presencials i per telèfon amb membres d'UDC, però encara no s'ha produït un procés sistemàtic de consultes per prendre el pols a les bases abans de formular una proposta definitiva. Tampoc, formalment, amb el sector sobiranista que encapçala Antoni Castellà, i que té diversos representants al comitè de govern.

És aquest òrgan de direcció, precisament, el que primer haurà de donar el vistiplau a la iniciativa. La previsió és que es reuneixi de manera extraordinària per avaluar la proposta la vigília de l'inici de la campanya electoral interna, el dimarts 2 de juny. Fonts del sector independentista d'Unió reclamen que no se sotmetin a votació propostes que ja formen part de les ponències congressuals i que, per contra, es formuli una pregunta que permeti al partit esgrimir amb claredat si s'ha d'afegir o no al preacord sobre el full de ruta signat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes.

Fonts properes a Espadaler subratllen que es busca una proposta de “síntesi” que permeti aglutinar els diversos sectors que conviuen en el partit.

Per resoldre els conflictes que sorgeixin i supervisar el dispositiu i el recompte dels resultats de la consulta del 14 de juny, es constituirà un òrgan de control específic. La proposta d'instruccions que se sotmetrà al criteri del consell nacional, de fet, emula els processos electorals tradicionals, amb els corresponents mecanismes bàsics de garantia. Les executives territorials, per exemple, hauran d'assignar l'ús dels locals de campanya “d'acord amb els principis de neutralitat, pluralitat i equitat” als militants que ho sol·licitin. Tindran dret a vot els afiliats amb plens drets, i rebran per correu una targeta en què s'indicarà la mesa on se'ls ha assignat votar segons el seu lloc de residència.

L'ens de control

L'òrgan de control el formaran els membres de la Comissió de Transparència, Participació i Qualitat Democràtica. Cada mesa la constituiran quatre persones voluntàries, amb el benentès que almenys dues hauran de ser presents durant tota la jornada de votació, des de les deu del matí fins a les vuit del vespre, i que es nomenarà un president i un vicepresident. La previsió de la direcció és fer una convocatòria a la militància per disposar dels voluntaris necessaris per formar les meses, comptant que se'n requeriran de titulars i de suplents. El termini d'inscripció es tancarà el 14 de maig. Si no n'hi ha prou, l'òrgan de control podrà nomenar directament els membres de les meses necessaris.

Escrutini provisional

El mateix 14-J les meses faran el recompte de paperetes i qualsevol militant hi podrà ser present sense “entorpir” el procés. Les actes s'enviaran a l'òrgan de control perquè pugui fer públics els resultats de l'escrutini provisional la mateixa nit. El recompte definitiu es farà l'endemà. Després, els òrgans de govern del partit avaluaran els resultats i redactaran un document de conclusions amb els resultats parcials al territori.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia