Sis mesos amb el Balcó a mitges
Un cop comenci la restauració del mirador de Tarragona, no es tornarà a veure sencer fins a l'abril
L'actuació només comprèn els 60 metres de barana que van d'una punta a l'altra de la rambla Nova i es durà a terme en dues fases idèntiques –cadascuna afectarà 30 metres–, però amb l'objectiu de deixar sempre la meitat del Balcó obert al públic, ja que es tracta d'un dels llocs més característics de la ciutat. Es tracta de restaurar la barana i de reforçar els fonaments i la pedra del penya-segat sobre el qual es va construir el mirador, a finals del segle XIX. Al marge de la voluntat de conservar el Balcó, el regidor d'Espais Públics de l'Ajuntament, Antonio Rodríguez, va afegir que un altre dels motius de l'actuació és que els operaris de la brigada de neteja s'havien trobat pedres al jardí de sota, «i en aquesta zona de vegades hi dorm gent», també va recordar. Primer es començarà pel tram del Balcó més pròxim a la baixada del Toro, on s'instal·larà una bastida d'uns 3 metres d'alçària, que es cobrirà amb una lona amb imatges del Balcó de temps passats.
Una visió històrica
La intenció és que, malgrat el maldecap que suposa sempre una obra, els visitants es puguin fer una idea de com era aquest indret de Tarragona en el passat i, en certa manera, també aixequi interès, ja que actuarà com una mena d'exposició de diferents moments del Balcó del Mediterrani al llarg de la història.
L'obra, que té un cost de 229.000 euros i està inclosa en la partida pressupostària del consistori per enguany, també servirà perquè, juntament amb la restauració dels trossos de barana que estan malmesos o que han desaparegut, es construeixin motllos de l'original amb vista a l'ampliació del Balcó fins a les escales d'accés al Miracle, anunciada per l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, fa uns mesos.
Aquests treballs, però, encara no estan pressupostats i tampoc no se sap amb exactitud quants metres es guanyaran, ja que el projecte definitiu encara no s'ha fet, i, segons Rodríguez, «és una promesa que va fer l'alcalde». D'aquesta manera, la visió panoràmica del Balcó quedarà parcialment oculta fins a principi d'abril de l'any vinent.
Finestra al Mediterrani i símbol per a Tarragona
S.CEl Balcó del Mediterrani ha esdevingut un símbol i un referent per a la ciutat, no només per a visitants, sinó per als mateixos ciutadans, que s'hi apropen regularment per gaudir de la panoràmica que ofereix. Al llarg dels anys, el passeig que tanca la famosa barana ha canviat de nom diverses vegades. Se l'ha identificat amb el passeig de Santa Clara perquè en aquest lloc hi havia el convent de Santa Clara, enderrocat l'any 1960 per situar-hi l'hotel Imperial Tarraco. També se l'ha anomenat mirador de Santa Clara, passeig Pi i Margall i passeig de Calvo Sotelo. El dibuix de la barana pertany a l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà, i data del 1889. La barana va ser confeccionada pel contractista Josep Pelegrí, el picapedrer Joan Salvador i els serrallers Josep Balcells i Llorenç Cases. Als peus de l'espadat del Balcó hi havia una pedrera buidada per esclaus.
Cap reparació des del 1898
S.CLa base de la barana del Balcó, que data del 1898, encara no s'ha restaurat mai, i per aquest motiu l'Ajuntament ha decidit destinar 229.000 euros a arreglar els ancoratges rovellats i les pedres, que s'han anat trencant per l'acció de l'òxid. L'actuació està inclosa en el pressupost de l'àrea d'Espais Públics, i s'ha pogut tirar endavant ara gràcies al fet que molts altres projectes de la regidoria es pagaran a través del fons d'inversió local. D'altra banda, a finals del 2008 la brigada municipal ja va repintar la barana del Balcó en una actuació d'urgència per evitar despreniments de pedres cap als jardins que hi ha a sota.