educació
Catalunya cau en excel·lència educativa
Un estudi situa el país en 10a posició a l'Estat, dos llocs més avall que el 2011
Catalunya surt força malparada de l'informe Les polítiques educatives a Espanya. Rànquing d'excel·lència educativa 2015 en què perd dues posicions respecte del 2011 i cau al desè lloc. L'informe, fet per Professionals per l'Ètica, situa el País Basc en primera posició, seguit de Navarra, Castella i Lleó i Madrid, i deixa Catalunya en última posició pel que fa a recursos informàtics i complementaris, i en penúltim lloc en despesa pública per habitant en educació no universitària.
Les retallades en educació dels últims anys a Catalunya s'han fet, a més, de manera poc eficient, ja que, segons l'estudi, el país només ocupa la desena posició en el rànquing d'eficiència en la despesa.
Pel que fa als aspectes positius, Catalunya és el territori amb la taxa d'idoneïtat més alta als dotze anys (el percentatge d'alumnes que fan el curs que els pertoca per edat).
Els mals resultats en excel·lència educativa són especialment acusats a les Illes Balears i el País Valencià, que ocupen el tretzè i el catorzè lloc del rànquing global respectivament. A la cua hi ha Castella-la Manxa.
Els autors de l'estudi remarquen que, tot i que els resultats globals milloren, hi ha grans diferències entre territoris.
Més de 2.000 alumnes inicien les proves PISA
Gairebé 2.200 estudiants catalans de 52 instituts de Catalunya triats de manera aleatòria van començar a fer ahir les proves PISA, organitzades per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per conèixer el nivell dels estudiants de quinze anys en comprensió lectora, matemàtiques i ciència. L'avaluació d'aquest any posarà un èmfasi especial en les competències científiques i, per primera vegada, els exàmens es faran amb ordinador.
Les proves es duran a terme durant tota aquesta setmana i els resultats no es coneixeran fins d'aquí a un any i mig com a mínim.