Josep Vallverdú cedeix a la UdL el seu fons documental
La Biblioteca de Lletres catalogarà, arxivarà i, en algun cas, digitalitzarà els llibres, documents, correspondència, apunts i altres materials que l'escriptor ha cedit a la universitat
L'escriptor Josep Vallverdú ha cedit a la Universitat de Lleida (UdL) el seu fons documental. Inclou obres inèdites, correspondència que va mantenir amb escriptors ponentins de la seva generació com ara Guillem Viladot i Manuel de Pedrolo, llibres, quaderns, apunts i altres materials... Entre les obres inèdites que Vallverdú cedeix a la Universitat hi ha obres de teatre que l'autor va escriure i il·lustrar durant la seva adolescència. Es tracta de treballs amb títols com La chistera i El listo de la lista, que permeten estudiar les influències primerenques i les primeres temptatives en l'escriptura d'un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i que, a més, ha fet escola en literatura infantil i juvenil.
També s'hi troba documentació personal de Vallverdú: quaderns escolars, llibres de qualificacions, textos d'articles que després enviava a publicar, conferències, al·locucions, distincions, diplomes i reculls de premsa del propi autor.
La part més extensa del llegat, però, és la col·lecció de literatura catalana que havia anat recopilant l'autor. Sobretot novel·la, però també poesia i teatre. La col·lecció inclou títols seus, les obres traduïdes per ell, diccionaris i obres de referències utilitzades per l'autor en les seves traduccions, i també la col·lecció policíaca La Cua de Palla. També alguns volums que havien estat del seu pare i del seu avi, com la Historia contemporánea d'Antonia Pirala, del 1870, així com premsa, revistes, biografies i altres materials editats.
En total, el material cedit ocupa 84 caixes de 40 quilos cadascuna. Es calcula que hi ha més de 2.500 volums, a més de documentació personal i altres objectes de l'autor lleidatà.