Societat

El debat sanitari es clou amb crítiques als pactes CiU-ERC

El Parlament aprova buscar el consens per impulsar un nou Pacte Nacional de Salut

Es desestima la reprovació

El debat monogràfic sobre la salut al Parlament de Catalunya es va cloure ahir amb la crítica unànime dels partits de l'oposició per la “falta de diàleg” de CiU i ERC en la negociació i aprovació de les diverses resolucions. La cambra va aprovar totes les propostes consensuades entre CiU i ERC, entre les quals destaca la recerca del consens per impulsar un Pacte Nacional de Salut.

Promoure una llei catalana del medicament que prevegi la creació de la nova agència catalana de medicaments (Acmed), a més d'impulsar mesures de transparència per evitar la corrupció i les “portes giratòries”, són alguns dels acords que també van rebre el llum verd dels diputats.

A proposta de CiU i ERC es va acordar una resolució de més nivell polític, amb la qual cosa es volen reclamar millores en el sistema de finançament sanitari. Una de les propostes aprovades aposta per constituir el nou consorci públic Hospital Clínic de Barcelona, que estarà integrat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona i que només podrà ser ampliat amb l'admissió d'entitats públiques.

Pel que fa a les propostes rebutjades, destaca la presentada conjuntament pel PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP, que demanava que es reprovessin les polítiques sanitàries del govern. En canvi, sí que van rebre el suport de l'oposició les propostes per garantir l'assistència sanitària i farmacèutica, per lluitar contra les desigualtats socials en la primera infància i sobre la prevenció del virus del VIH. Durant el debat previ a les votacions, la diputada de CiU Begonya Montalbán, va manifestar el seu “orgull” pel model sanitari català, mentre que el diputat d'ERC Pere Bosch va destacar el “problema congènit de falta de finançament” per part de l'Estat.

Des del PSC es va lamentar que ERC i CiU proposin “canvis per no canviar res”, mentre que Isabel Vallet, de la CUP, va criticar l'“autocomplaença” de CiU i ERC.

Ruiz creu que el model surt reforçat

El conseller Boi Ruiz era ahir un home feliç després d'haver superat el primer debat monogràfic sobre el sistema sanitari en trenta anys. Segons el màxim responsable del departament, el debat ha servit perquè el model en surti “reforçat” i va assegurar que les mesures negociades i aprovades entre CiU i ERC seran útils al govern.

En declaracions a la premsa, Boi va argumentar que l'objecte del debat no era debatre “temes controvertits”, sinó tenir altura de mires i fer propostes per aconseguir una millora constant del sistema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia