Societat

De fàbrica referent a naus protegides i 785 pisos pendents

L'AEG donava feina a gairebé 1.900 persones als anys 60

El pla urbanístic a l'espai està aturat des del 2007

La pastilla de terrenys de l'antiga fàbrica AEG, al barri d'Ègara de Terrassa i de 60.279 m², fa anys que està aturada, des que l'any 2005 es va fer l'aprovació definitiva del pla de millora urbana previst al sector i que va promoure Inmobiliaria Colonial SA –succeïda per Colren SL i actualment per Asentia Project SL– un cop que la fàbrica AEG Fábrica de Motores SA va tancar portes havent estat un refent al municipi, i no diferents conflictes laborals i externalització de la producció.

En els moments àlgids, a finals del anys 60, hi van treballar gairebé 1.900 persones, i la primera de les diverses edificacions que es van aixecar va ser el 1943, amb les naus entre el carrer Periodista Grané i la carretera de Castellar. Posteriorment es va anar eixamplant el nombre d'edificis amb serveis per als treballadors, els anys 1958, 1965, 1970 i 1976, quan es va fer el mur que va caure aprofitant la construcció del dipòsit de la deixalleria industrial. Des d'aleshores no es va fer cap altra edificació.

Amb el canvi de propietat, l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2003 i en plena efervescència del sector de la construcció, es va dibuixar el pla de millora urbana que preveia la preservació d'edificis protegits, la construcció de 785 pisos, una escola i, fins i tot, la possibilitat que s'hi obrís un Corte Inglès. Aquesta última opció va quedar descartada el 2006, quan el pla territorial sectorial d'equipaments comercials de Catalunya no ho va incloure i, malgrat que el mateix anys es van enderrocar totes les edificacions no protegides, s'aprovés definitivament el pla de millora urbana el 14 de desembre del 2007, la crisi ho va aturar tot. El 2008, a petició d'Inmobiliaria Colonia, s'anul·lava la llicència d'obres per fer-hi pisos. Només al 2011 s'hi va construir l'escola Nova Electra, ara en funcionament, i l'espai s'ha anat degradant.

El consistori ha fet un tercer informe històric per determinar la situació jurídica i titularitat de la propietat en el qual conclou que la responsabilitat de les obligacions de manteniment, conservació i urbanització d'espais recau en Asentia Project com a propietària.

LA DATA

03.03.08
S'anul·la
la llicència d'obres majors per a la construcció de pisos a petició d'Inmobiliaria Colonial SA.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia