Ca l'Arenas ofereix la revisió dels últims 75 anys d'història de l'art a Mataró
En la mostra es fa un ampli recorregut cultural des del 1984 fins a l'actualitat a la capital del Maresme
Tres artistes reinterpretaran col·leccions destacades
Ca l'Arenas de Mataró va inaugurar ahir la tercera i última temporada del cicle Revisions. 75 anys d'art i cultura a Mataró, que va començar el 2013 i que ha esdevingut una recapitulació de la història expositiva de la ciutat, coincidint amb els 75 anys del museu de la ciutat. La comissària de l'exposició, Anna Capella, explica que amb la mostra es pretén fer un ampli recorregut amb una visió “polièdrica i calidoscòpica” dels últims trenta anys en la que ha estat l'època cultural i expositiva més productiva i de la qual hi ha més documentació.
Amb la intenció de fer un retrat amb moltes veus i molts de projectes compartits, la temporada es divideix a partir de tres trams històrics que coincideixen amb moments de canvis, com ara la inauguració de Can Palauet, el 1996, i l'obertura de Ca l'Arenas, el 2006. En aquest sentit, al primer pis de l'equipament hi haurà el gros important de la revisió amb un recull dels projectes i exposicions fetes a partir d'imatges, fulletons i diferents vídeos, però també conjunts temàtics elaborats a partir de la incorporació al fons patrimonial de llegats, donacions, dipòsits i col·leccions gràfiques procedents dels tallers de gravat municipal, entre d'altres. També hi ha lloc per ensenyar la feina que durant aquests anys han fet dissenyadors i artistes de la ciutat en projectes com el cartell de la festa major de Les Santes, els guardons del Premi Puig i Cadafalch, la imatge del torró d'artista de Ca l'Uñó i del vi novell.
A la planta baixa s'hi han concebut diferents espais. Amb el títol La col·lecció imaginada, hi haurà una exposició col·lectiva a partir d'obra escollida entre l'exposada o creada durant cada tram històric, tenint en compte que durant aquestes tres dècades s'ha vist la tasca de més de 850 artistes. Hi haurà un altre espai destinat a les produccions pròpies, i els autors Jordi Mitjà, Mia Llauder i Eulàlia Valldosera han rebut l'encàrrec d'estudiar diversos objectes de les col·leccions del museu per oferir la seva particular proposta artística. El primer d'estrenar-se és Mitjà, que presenta una revisió de la col·lecció de boixos xilogràfics de la impremta Abadal, que l'Ajuntament va adquirir el 1993.
Una època en què la ciutat era un referent
La comissària i futura directora del Museu de Mataró, Anna Capella, va destacar que la ciutat en aquesta època es va convertir en un dels referent culturals que va apostar decididament per exposar l'obra d'artistes pioners. “Mataró estava ben connectat en els circuits culturals del país”, va recordar Capella, que destaca que en aquest cas l'exposició se centra sobretot en l'acció que es va fer en l'Ajuntament.