cultura

Mor Harper Lee

L'autora de la novel·la ‘Matar un rossinyol', de 89 anys, va morir ahir a la petita localitat de Monroeville, a l'estat d'Alabama, on va viure gairebé tota la vida

Durant la dècada dels cinquanta es va traslladar
a Nova York,
on va conèixer Truman Capote

Hi ha uns quants exemples d'autors que han passat a la història de les lletres gràcies a una sola obra. Perquè no en van escriure cap més o perquè de les poques més que van publicar no se'n va parlar tant. Luis Martín-Santos només va escriure l'excel·lent Tiempo de silencio. John Kennedy Toole va ser l'autor d'Una confabulació d'imbècils, tot i que té una obra més. No gaire gent dirà de memòria algun altre títol de J.D. Salinger a banda d'El vigilant en el camp de sègol.

Nelle Harper Lee, que tenia en comú amb Salinger l'aïllament voluntari, el fet de no concedir entrevistes, va ser coneguda durant dècades per Matar un rossinyol, publicada el 1960. Justament el 2015 es va publicar Vés i aposta un sentinella (Edicions 62), una seqüela que va escriure els anys cinquanta i que va veure la llum en ser-ne localitzat el manuscrit.

Harper Lee va néixer el 1926 a Monroeville, Alabama, una localitat petita on va viure gairebé tota la vida. El 28 d'abril d'aquest any hauria fet els 90.

Com la protagonista de Matar un rossinyol, que té molts aspectes autobiogràfics, era filla d'un advocat. I descendent del famós general confederat Robert E. Lee. Va estudiar dret i durant la dècada dels cinquanta es va traslladar a Nova York per treballar en una companyia aèria. Va ser amiga de Truman Capote, de qui també va aprofitar records d'infantesa a Matar un rossinyol. El 1961 va guanyar el Pulitzer i el 1962 es va estrenar la versió cinematogràfica de l'obra, dirigida per Robert Mulligan i protagonitzada per Gregory Peck i Mary Badham.

La novel·la és un al·legat en favor de la justícia, de la igualtat i, especialment, contra el racisme. Durant l'època de la Gran Depressió, un advocat defensa un home negre acusat de violar una dona blanca. Tot i que l'advocat, inspirat en el pare de Harper Lee, és un home respectat a la comunitat, que defensi en el judici un negre li comporta un seguit de problemes.

En el que sí que l'autora va ser més prolífica va ser en la publicació d'articles de premsa, que va escriure de manera més o menys continuada entre el 1961 i el 2006. Una de les seves frases que van fer fortuna és “l'autèntica valentia és quan saps que ho tens tot en contra abans de començar i, tot i això, comences”, un concepte que mostra una pinzellada de la filosofia grisa del sud més profund dels EUA. Grisa com l'uniforme dels confederats que duia l'avantpassat d'aquesta bona i peculiar autora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia