Hisenda atribueix a Rato una desena de delictes de frau amb les seves societats
L'exvicepresident del govern va amagar ingressos entre els anys 2008 i 2014 a través de la firma Kradonara
Investiguen l'adjudicació d'un contracte de Bankia
L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato hauria comès fins a nou delictes de frau fiscal entre els exercicis 2008 i 2014 a través de la seva societat opaca Kradonara 2001, considerada l'epicentre de la seva xarxa empresarial, segons denuncia Hisenda. No obstant això, l'oficina antifrau aclareix que dos dels quals ja han prescrit perquè han passat més de cinc anys des que presumptament es van cometre, tot i que “es poden considerar antecedents del blanqueig de capitals” que està actualment en fase d'instrucció.
L'Organització Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) denuncia moviments invisibles de divises de Kradonara 2001 amb el Regne Unit, Gibraltar i Luxemburg per gairebé set milions d'euros des de la seva fundació, dels quals 6,5 milions corresponen a entrades i la resta van ser imports de sortida, unes quantitats que s'afegeixen als 413.000 euros satisfets per la seva matriu Vivaway el 2001.
La primera de les operacions denunciades per Hisenda és la relacionada amb la campanya publicitària de la sortida a borsa de Bankia, finalment atorgada a les firmes Zenith i Publicis en un concurs que constitueix el centre de la peça en què l'instructor del cas, Antonio Serrano-Arnal, investiga un presumpte delicte de corrupció entre particulars. Tot això, arran del presumpte tripijoc en l'adjudicació del contracte a una agència que, malgrat demanar “un preu desorbitat” pels seus serveis a Bankia, va rebre un presumpte tracte de favor després del pagament de dos milions d'euros a Alberto Portuondo, aleshores assessor tant de l'entitat financera com de les dues agències publicitàries.
Segons sospita Hisenda, una part d'aquesta suma, uns 835.000 euros, hauria acabat en la “societat opaca del senyor Rato”, uns ingressos que “no tributen correctament” i que constitueixen un frau que suma al voltant de 280.000 euros entre els anys 2011 i 2012.
Tanmateix, el gros de l'acusació se centra en la relació entre Kradonara, la panamenya Westcastle i la mercantil Red Rose –possiblement de les Bahames–, on Hisenda detecta cinc possibles delictes després que ni Rato ni cap de les seves empreses tributessin els moviments de divises en aquest entramat internacional.
Dels quals, només un, el corresponent al 2008, ha prescrit, mentre que la resta, sosté Hisenda, arriben a un perjudici econòmic estimat de gairebé 4,4 milions d'euros. L'ONIF destaca també els ingressos de dos milions d'euros a la mercantil alemanya Bagerpleta, que presumptament s'haurien destinat a la construcció d'un hotel a Berlín.
Els ingressos de Telefónica
L'Organització Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) també avalua en el seu informe la tributació de Rato durant els exercicis 2013 i 2014, i afirma que darrere
la tributació de Kradonara 2001 s'amaga la remuneració de l'exvicepresident del PP com a membre dels consells assessors de Telefónica a Europa i l'Amèrica Llatina.
Una maniobra amb què Rato hauria deixat de declarar 162.000 euros el 2013 i una quantia similar un any després, tal com destaca l'Agència Tributària en l'informe del sumari del cas Rato, al qual ha tingut accés l'agència Efe. Tampoc va declarar a Hisenda una part dels ingressos obtinguts de Bureau Consulting de Conferenciantes, una firma a la qual va facturar les conferències impartides entre
els anys 2007 i 2014.