L'aeroport de Barcelona és la T1
El trasllat de Sky Team a la terminal nova buida la T2, que es reformarà per unificar facturació i recollida de maletes
Vueling, Spanair, Iberia, Air Europa, Lufthansa, Air Nostrum, Air France-KLM i British Airways, que l'any passat van reunir 22 dels 30 milions de passatgers de l'aeroport de Barcelona, ja operen des de la nova T1. Amb les seves sòcies d'aliança aèria, representen el 80% del trànsit de passatgers del Prat que, des d'ahir, es concentra a la terminal. La van estrenar Spanair i Lufthansa amb les seves sòcies de Star Alliance. La nova terminal va assumir el pes de l'aeroport amb el trasllat posterior d'Iberia, Vueling i els seus socis a l'aliança Oneworld i, ahir, la T1 es completava amb el trasllat d'Air Europa, Air France-KLM, Alitalia, Delta Airlines, Czech Airlines, Aeroflot, Tarom, Tunis Air, Aerolinias Argentinas i Aeroméxico, totes integrades a l'aliança Sky Team. A la T1, ja hi treballen 12.000 operaris i s'hi concentra el 82% de l'activitat de les empreses de càrrega i descàrrega de maletes dels avions. Té obertes 47 botigues i 30 bars i restaurants. Per ahir hi havia previstos 517 aterratges i enlairaments des de la T1, el pas de 56.870 passatgers i el processament de 39.809 maletes. A les sis de la tarda ja s'havia assolit el 60% d'aquest trànsit i l'ocupació mitjana dels aparcaments de vehicles de la T1 se situava en un 25%.
Tot ha funcionat
Excepte un petit problema matinal d'Air Europa, que va haver d'obrir més mostradors per atendre un grup nombrós de turistes, la primera jornada de la T1 a ple rendiment va transcórrer normalment. La direcció d'Aena i de l'aeroport de Barcelona estan molt satisfets de l'estrena sense desgavells de la nova terminal, a diferència dels problemes que van tenir, al seu dia, la T4 de Barajas i la T5 de Londres. Aena va planificar la posada en funcionament progressiva, en tres fases i, a més, va provar totes les instal·lacions de facturació, seguretat i processament de maletes amb figurants contractats durant setmanes abans de la primera fase, que va tenir lloc al juny. «Ens han estat molt útils les proves prèvies que vam fer abans de la posada en marxa, va ser un encert perquè ens va permetre detectar problemes i solucionar-los abans de l'entrada en servei», ha explicat Fernando Echegaray, director de l'aeroport del Prat. En un debat d'aquesta setmana a l'IESE, Echegaray revelava que aquesta experiència ha estat felicitada per part de diversos aeroports europeus, que l'adoptaran en la posada en funcionament de futures terminals. El director d'aeroports d'Aena, Javier Marín, ha qualificat el procés d'«extraordinari».
La T2 es buida
La T2 ha passat a ser la terminal secundària de Barcelona, destinada a les companyies de baix cost, les que fan vols xàrter i dues intercontinentals que no formen part de cap aliança, la canadenca Air Transat i Pakistan Airlines. La terminal s'ha buidat considerablement tot i que hi continuen operant Easyjet, Air Berlin, Transavia, Aer Lingus, Wizz Air, Germanwings, Bmibaby, Transaero, Monarch, Jet2.com, Jet4you, Meridiana, Wind Jet, Globespan i Luxair entre d'altres. El gestor aeroportuari Aena aprofitarà aquesta descongestió de la T2 per reformar-la amb un projecte que suposarà una inversió de 200 milions d'euros que unificarà els espais de facturació i recollida de maletes així com de control de seguretat aplicant el model dissenyat a la T1. La zona de facturació de maletes s'habilitarà a l'espai intermodal entre les terminals A i B i la recollida d'equipatges es farà a la sala de la terminal B. A l'espai intermodal també hi haurà el control de seguretat per a tots els passatgers.
La C, per a Easyjet
Només es farà una excepció amb la companyia Easyjet. Cal recordar que l'aerolínia britànica de baix cost és la cinquena en passatgers a Barcelona, amb més d'1,8 milions l'any passat. Responent a aquest fet, Easyjet explotarà en exclusiva la terminal C de la T2 que, fins ara, havia acollit el pont aeri d'Iberia. Això suposarà, doncs, que tant la facturació i recollida d'equipatges com el control de seguretat per als passatgers de l'aerolínia també es faran a la terminal C un cop acabada la reforma l'any vinent. Per evitar la barreja de vianants i vehicles als carrils viaris de la T2, que els conductors de cotxe privat han de creuar contínuament per accedir als aparcaments de l'altra banda, Aena també construirà passarel·les per als vianants entre l'aparcament i la T2.
Amb la T1 a ple rendiment però amb molts espais encara disponibles i la T2 molt poc ocupada, l'aeroport de Barcelona té marge per anys per créixer en vols i passatgers. Els resultats fins ara fan preveure que enguany ni tan sols arribarà als 30 milions de passatgers, per la crisi mundial i la competència del tren d'alta velocitat (TAV) entre Barcelona i Madrid. Avui, el Prat podria acollir fins a 50 milions de passatgers i amb la futura terminal satèl·lit de la T1 tindrà un potencial de 70 milions, un volum que, fins avui, el principal aeroport europeu –Heathrow– encara no ha assolit. Marín assegurava divendres que cal estar preparats per quan se superi la crisi i anunciava que el projecte constructiu de la terminal satèl·lit s'encarregarà durant les properes setmanes. Amb aquest horitzó i la capacitat actual de 90 aterratges i enlairaments per hora, Echegaray deixava clar, aquesta setmana a l'escola de negocis IESE, que l'aeroport de Barcelona no necessitarà una quarta pista fins d'aquí a molts anys.