SALUT
L'alcohol, la droga més consumida
Un 53% de les 1.388 persones de la demarcació que l'any passat van iniciar un tractament per desintoxicar-se feien un consum excessiu d'alcohol
Els centres d'atenció als drogodependents van atendre 25.584 visites
L'any passat, a la regió sanitària de Girona un total de 1.388 persones van començar un tractament per abús o dependència de les drogues, segons les dades facilitades per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). En concret, un 53% dels tractaments (740 casos) que es van iniciar van ser causats pel consum excessiu d'alcohol; la cocaïna (328 casos) va provocar un 23% dels tractaments; l'heroïna, amb 171 casos, un 12% dels tractaments i el cànnabis, amb 126 casos, el 9% dels tractaments. Així, l'alcohol es manté com la droga principal.
Per comarques, el Gironès va concentrar el nombre més grans d'inici de tractaments per desintoxicar-se, amb 322 casos a causa de l'alcohol, 107 casos a causa de la cocaïna, 77 casos a causa de l'heroïna i 50 a causa del cànnabis. Els tractaments derivats del consum d'alcohol van ser també elevats a l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva Marítima, on es van registrar, respectivament, un centenar de casos.
Els sis centres d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) que hi ha a les comarques gironines, i que gestiona l'IAS, van fer l'any passat un total de 25.584 visites. Entre aquestes visites hi ha les visites d'acollida –el primer contacte que el drogodependent té amb el centre–; les primeres visites amb professionals, les visites successives o de seguiment, i les visites externes, normalment a presons. Tant el nombre de drogodependents que van començar tractament com el nombre de visites es mantenen estables en relació amb el 2014, segons fonts de l'IAS.
Els CAS formen part de la xarxa de salut mental i addiccions i són centres públics i gratuïts d'atenció a les persones drogodependents. En aquests centres, que estan ubicats a Girona, Figueres, Palamós, Ripoll, Olot i Blanes, s'hi du a terme el procés rehabilitador dels pacients amb problemes d'addicció a l'alcohol, cocaïna, èxtasi, heroïna i altres substàncies addictives a través d'un suport sanitari, psicològic i social.
Ofereixen informació a consumidors i familiars; tractament individualitzat amb metges, psicòlegs, treballadors socials i diplomats en infermeria, tractament amb grups de teràpia, programa de tractament amb metadona i programes de reducció de riscos (com l'intercanvi de xeringues), la coordinació i derivació a altres recursos de reinserció i el desenvolupament de programes de prevenció per a adults i joves.
Prop de 500 persones en tractament de metadona
A les comarques gironines
hi havia l'any passat 479 pacients que estaven en tractament amb metadona i 45 més en tractament amb buprenorfina-naloxona. Es van dispensar 10.443 dosis d'aquesta substància, en alguns casos a través dels CAS i d'altres a través dels centres hospitalaris. D'altra banda, si bé el nombre d'heroïnòmans que van iniciar tractament (171) va superar els que van arribar als CAS per desenganxar-se del cànnabis (126), aquesta segona droga és força més consumida que l'heroïna, però són els heroïnòmans els primers a demanar ajuda.
En l'àmbit de Catalunya, els inicis de tractament per consum de cocaïna presenten una tendència lleugera a la baixa, mentre que els de cànnabis presenten una lleu tendència a l'alça. L'heroïna continua entorn dels 1.600 casos, després de la caiguda dràstica que es va experimentar a finals dels anys
noranta i inicis de la dècada del 2000.
Al web temàtic del Canal Drogues hi ha disponibles materials d'informació i conscienciació adreçats a la població en general i on es proporciona informació sobre els centres i programes de tractament existents a Catalunya. El Canal Drogues és el quart canal de salut més visitat, amb més de 50.000 visites l'any passat. Des de la seva posada en marxa, el 2011, n'ha tingut més de 300.000 i més d'1.300.000 de pàgines visualitzades (a 30 de juny d'aquest any).
Un 75% de les persones alcohòliques són homes
Un 75% de les persones que inicien un tractament per la dependència a l'alcohol són homes. El primer motiu per voler-se desintoxicar són els problemes laborals; en segon lloc, els conflictes de caràcter familiar; seguit de les dificultats econòmiques i en el darrer lloc al·leguen problemes legals. Els professionals destaquen que els homes acudeixen al centre buscant ajuda perquè tenen el suport de la parella o de la família. Aquesta circumstància no es dóna en les dones, que tendeixen a avergonyir-se de la problemàtica i hi fan front més solitàriament. L'edat mitjana d'inici a l'alcoholisme és de 45 anys, tot i que s'ha començat a notar un increment dels joves de 25 i 30 anys que tenen aquest problema. En aquests casos, a més d'abús d'alcohol, hi ha un consum d'altres substàncies tòxiques, com el cànnabis i la cocaïna. El perfil d'estudis de la persona que s'inicia amb l'alcohol és baix i el nivell socioeconòmic, indistint. A l'Estat espanyol, l'alcoholisme causa un 12,3% de morts prematures en homes i un 8,4% de morts prematures en dones.