«La marató» compleix 18 anys amb èxit

Els ciutadans, malgrat la crisi, tornen a respondre a la convocatòria solidària de TV3, que recull més de 4 milions d'euros

El programa especial de TV3 va tenir una durada de prop de quinze hores dedicades a les malalties minoritàries, sota el títol Vull saber contra què lluito. Josep Cuní va ser el presentador d'aquest programa, d'entreteniment i solidari, que un any més va tenir testimonis, reportatges, actuacions i connexions en directe amb les activitats que es van organitzar arreu del país i que en total van ser més d'un miler.

Al plató de TV3 de Sant Joan Despí, l'escenari principal de La marató, diversos malalts van explicar les seves colpidores històries a l'entorn de la malaltia, i alguns metges van visitar el programa amb l'objectiu d'explicar què són i com són algunes d'aquestes malalties minoritàries. TV3, però, no va ser l'únic escenari important de la cita solidària. El Parc del Fòrum va ser al matí un dels punts de referència de la jornada. Al migdia es va aconseguir acabar un gran mosaic de més de 40 metres amb 3.000 trencaclosques.

Els donants van poden fer les seves aportacions a través del telèfon 905 11 12 13 però també hi havia altres maneres per col·laborar-hi, com ara a través de l'entitat bancària i per internet. Una altra opció va ser a través del mòbil, enviant la paraula «marató» seguida d'un punt i del missatge que es volgués al número 27033. Al Palau Sant Jordi, la seu telefònica més gran de La marató, s'hi van instal·lar 777 línies d'atenció telefònica. Durant el dia d'ahir més de 2.300 voluntaris van assistir-hi per atendre els milers de trucades dels donants.

A les altres quatre seus telefòniques de La marató, el plató 4 de TV3, l'Auditori de Girona, el port de Tarragona i la Universitat de Lleida no van parar de sonar els telèfons per fer les donacions.

Les quantitats de les aportacions dels ciutadans i les entitats que s'anaven recaptant van augmentar a mesura que avançava la jornada, fins arribar als 2 milions d'euros a mitja tarda i als 3 milions al vespre. A la nit, va anar creixent la quantitat total.

La novetat d'aquest any va ser la implicació del grup d'emissores de Catalunya Ràdio en el projecte i l'emissió d'un programa especial de cinc hores de durada que va ser conduït per Núria Ferré, a més de la creació de la marca Xarxa de Voluntaris de la Marató de TV3, amb la qual es van identificar els més de 2.000 voluntaris que hi participaven.

Malalties minoritàries

Les malalties minoritàries són trastorns de baixa prevalença, i solen ser cròniques i invalidants. El fet de patir una malaltia crònica condiciona la biografia i el projecte vital de les persones, indistintament de quina sigui la malaltia que els afecti. Segons les valoracions, es calcula que hi ha unes 7.000 malalties minoritàries –a Catalunya les diagnostiquen en més de 400.000 persones–, de les quals els metges només en coneixen unes 2.000.

Els impulsors de La marató van insistir que la investigació biomèdica és imprescindible per tractar aquestes patologies i que els estudis que es facin en aquest camp són també útils per prevenir malalties més comunes, per la qual cosa és necessària una conscienciació més gran i el coneixement de la societat d'aquesta situació.

Durant aquests 18, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aconseguit recaptar un total 82 milions d'euros, que s'han invertit en investigació i ciència, segons va destacar el seu president, Albert Sàez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.