Enterrada 492 dies
Carles Porta (‘Crims’) recrea el cas del segrest de la farmacèutica d’Olot Maria Àngels Feliu en un podcast episòdic de 25 capítols de Catalunya Ràdio
Passes. Respiració. Una porta metàl·lica que s’obre. Tres sons molt atmosfèrics donen pas a una veu coneguda que sol posar llum a la foscor. La de Carles Porta, el periodista del programa radiofònic i televisiu Crims, que comença així la narració del cas Maria Àngels Feliu, i recorda com la malauradament cèlebre farmacèutica d’Olot va ser segrestada el 20 de novembre del 1992 per una banda de criminals que la van ficar en un armari encastat d’un soterrani, d’on no la van treure fins al cap de 492 dies. Allà la van tenir tancada setze mesos, a les fosques i en plena humitat, i el que és pitjor, donada per morta. La porta es tanca, amb un so esfereïdor, tant per als que recordem la història com per als nous oients que la descobriran.
El relat d’aquells fets que tant van commocionar la societat en aquells anys postolímpics són ara reproduïts a través dels àudios originals del judici, les explicacions de Carles Porta i la dramatització d’actors i actrius, basant-se en entrevistes i en tota la documentació precisa d’aquell cas que la premsa va tractar, així com l’aleshores incipient teleporqueria, que ho explotaria fins a límits denunciables, com va ser el cas. Sense anar més lluny, com recorda l’advocat defensor de Feliu, Carles Monguilod, en l’imaginari popular encara queden les calúmnies que es deien en programes com ara La sonrisa del pelícano i molts encara creuen erròniament que Feliu es va autosegrestar.
Ni que sigui per posar les coses a lloc o, simplement, per oferir la història com no s’havia fet mai, la nova sèrie que presenta aquest periodista especialitzat en crònica negra a Catalunya Ràdio, El segrest, és en format de podcast episòdic, amb un total de 25 capítols realitzats amb l’immersiu so binaural en 3D –similar al sistema Atmos dels cinemes més moderns tecnològicament–, que millora l’experiència i la fa encara més colpidora.
Per experimentar al cent per cent el podcast, es recomana fer-ho amb auriculars, perquè el so envoltant va d’una orella a l’altra, quan el relat es dramatitza a partir de les declaracions escrites i orals dels testimonis. Els capítols s’aniran penjant al web i a l’aplicació de Catalunya Ràdio setmanalment. Els cinc primers ja hi són. I cada dilluns, a partir d’ara, s’aniran publicant de cinc en cinc, menys els dos últims, els dies 28 de novembre i 1 de desembre, respectivament. A més, també estaran a les plataformes Apple Podcast, Spotify, Google Podcast i Ivoox.
Des del seu punt de vista
“Mai ningú ha fet el relat sencer de tot el que va haver de viure la farmacèutica d’Olot Maria Àngels Feliu durant el seu segrest. Cap documental ni cap llibre ha explicat de manera completa el calvari d’aquesta dona, que va ser tancada en un forat sota terra, de la mida d’un armari, durant setze mesos”, declara Carles Porta. Fer-ho li ha suposat una feina ingent, de gairebé tres anys, i un guió de 300 pàgines, per al qual ha tingut la col·laboració i l’assessorament d’experts com ara la periodista d’investigació d’aquest diari Tura Soler, que es va encarregar de cobrir el cas.
Malgrat que la víctima, Maria Àngels Feliu, no ha volgut saber res del projecte –“vol que consti que ella no ha participat ni ha col·laborat en el projecte en cap moment i que no li agrada que es remogui el passat”–, Porta està convençut que el seu és un relat “sobri i rigorós”, que evita utilitzar adjectius i dona prioritat a les intervencions reals dels protagonistes. Un relat de no-ficció que revela qui són els culpables des del primer moment, però manté el suspens al voltant de quan i com seran detinguts.
Els autors del segrest ja han pagat les seves penes i són a casa seva. Carles Porta explica que al final va descartar entrevistar-los per por que volguessin justificar els seus actes delictius i confessats i, per tant, es va conformar amb les seves declaracions durant el judici. Un d’ells, al qual va temptejar, fins i tot li va demanar diners per participar-hi, concretament 300.000 euros per donar la seva opinió sobre els fets. A Porta li agradaria que els segrestadors escoltessin la sèrie. Ara tenen l’ocasió, si és que no ho han fet fins ara, de posar-se en la pell de la seva víctima, que van tenir setze mesos enterrada viva i va ser donada per morta.