Comunicació

cinema

documental

Un documental explicarà la fugida dels jueus pel Pirineu durant l'Holocaust

El rodatge es desenvolupa en diversos punts de les rutes senyalitzades per la Diputació de Lleida en el marc del projecte ‘Perseguits i salvats'

Un documental de La Xarxa (XAL) i la Diputació de Lleida sobre el projecte Perseguits i salvats donarà a conèixer a tot el món la història de famílies jueves que van travessar el Pirineu fugint de l'Holocaust nazi durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta filmació té com a finalitat explicar els fets tot remarcant la solidaritat que el poble català va tenir amb el poble jueu, ajudant-los en la travessa i acollint-los ja en territori català. El documental destacarà el paper dels pirinencs que en aquell moment van ajudar la gent que arribava pels Pirineus sense esperar res a canvi, a través de testimonis que van viure els fets en primera persona i de familiars. Així es va donar a conèixer ahir el projecte a Sort, en un acte que va reunir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el conseller delegat de la XAL, Francesc Pena.

També hi eren presents els protagonistes, entre els quals, Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, i descendents d'evadits jueus. Sitzer és un dels testimonis directes d'aquells fets, que inclourà el documental. Actualment viu a Veneçuela, però l'octubre del 1942 va creuar els Pirineus al costat dels seus pares i el seu germà. Sitzer va agrair al poble català l'acollida que els van fer i va explicar que gràcies a “gent senzilla” del poble de Les no va ser deportada a França. Reñé, per la seva banda, ha assegurat que el que es va viure al Pirineu fa 70 anys ha de ser un model. “L'Europa que volem rica, solidària, justa i potent, hauria d'agafar com a model el comportament que van tenir els veïns del Pirineu lleidatà amb els evadits jueus i aplicar-ho a la crisi del refugiats que vivim actualment”, ha dit el president de la Diputació de Lleida.

El documental connecta la memòria col·lectiva amb les històries personals i el passat amb el present, a través de l'acció real que desenvolupen els seus protagonistes aquests dies a Les, a Pont de Rei, a Montgarri, a Sort i en altres escenaris pirinencs. La seva descoberta situa els protagonistes en un pla molt similar al de l'espectador i permetrà una connexió més intensa amb el públic. El film està basat en el projecte Perseguits i salvats, nom amb el qual la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d'evasió dels jueus que fugien de la persecució nazi.

LA FRASE

El comportament que van tenir els veïns del Pirineu amb els evadits jueus és un model per a Europa
Joan Reñé
president de la diputació de lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia