L'assignatura pendent

Els alcaldes del Penedès mantenen encara una tímida relació amb les TIC mentre l'oposició s'hi aboca per convertir els blocs personals en un fòrum on denunciar els governs locals

Els alcaldes de l'Alt Penedès i del Garraf viuen encara d'esquena a les possibilitats que els ofereixen les noves tecnologies. Una vista ràpida a la xarxa ho permet comprovar, així com el profit que en treuen els caps de l'oposició.

Vilanova i la Geltrú

L'alcalde Joan Ignasi Elena (PSC) té des de desembre del 2006 un bloc on repassa l'actualitat i fa reflexions personals dels temes clau del seu govern o s'atura a debatre sobre aspectes més quotidians. És un blocaire inconstant. Mentre el 2007 es recullen vuit entrades de setembre a desembre, en el 2009 en va fer només tres. Aquest any, la signatura del protocol per fer l'hospital d'aguts, que portava el seu programa electoral, inaugura les entrades. Té perfil al Facebook. La cap de l'oposició, Neus Lloveras, porta a terme des que va ser nomenada cap de llista de CiU, una activitat frenètica a internet. Té bloc propi, més cuidat que Elena, amb molts enllaços, actualitzacions setmanals, una zona de videobloc, enllaços al Facebook i al Twitter i un apartat d'enquesta. La darrera actualització és per comentar la moció aprovada del FEIL del darrer ple.

Vilafranca del Penedès

Si l'alcalde de Vilanova i la Geltrú és inconstant per mantenir el seu bloc personal, el seu homòleg vilafranquí, Pere Regull (CiU), encara ho és més. El vilafranquí va obrir el seu bloc el març del 2007 i ofereix un currículum personal i unes entrades sobre temes de la ciutat de manera molt esporàdica –la primavera i el novembre de 2008, però, amb cinc entrades seguides–. El darrer el va escriure diumenge passat. Reflexionava sobre la tristesa dels informatius de televisió. El cap de l'oposició, Francisco Romero (PSC), des que és el nou cap de llista del PSC, després de la moció de censura que va apartar el PSC de l'alcaldia, és molt més actiu. El seu web amplia i millora la versió dels blocs personal que va crear fa temps el PSC per a cada cap de llista i incorpora entre dos i set entrades mensuals, a més d'un videobloc, documents i agenda i té perfil a Facebook.

Sitges

L'alcalde de Sitges, Jordi Baijet (PSC), és un dels alcaldes amb una nul·la activitat a la xarxa. L'únic bloc actiu és el que el PSC li va crear per a les municipals. Per trobar algun comentari cal entrar als enllaços que porten al PSC del municipi. Tot i així, és l'únic alcalde dels tres comentats fins ara que té entrada a la Viquipèdia. Si Baijet no deixa petjada a la xarxa, el cap de llista de CiU, Miquel Forns, tampoc. El sitgetà no té cap bloc obert, però sí un compte al Facebook.

Sant Sadurní d'Anoia

Si a Sitges ni l'alcalde ni el cap de l'oposició miren gaire a la xarxa, a Sant Sadurní d'Anoia els seus homòlegs encara menys: tenen més edat que els de Sitges. L'alcalde, Joan Amat (CiU) no té bloc, ni té perfil al Facebook ni utilitza el Twitter. El cap de l'oposició, Salvador Domènech (PSC), té el mateix tipus de bloc que Jordi Baijet però sense cap tipus de contingut. Per saber-ne més cal anar al web del PSC del municipi.

L'excepció: Mediona

L'alcalde Servand Casas (PSC) és amb diferència el més prolífic a internet. Té un bloc que actualitza amb entrades noves –entre cinc i deu cada mes– amb informació de Mediona. És l'únic dels alcaldes consultats que fins i tot té un enllaç directe amb l'oposició municipal, CiU. La iniciativa del bloc de Servand Casas té la seva correspondència. El bloc de CiU –el cap de llista no té bloc personal– fa el mateix. La presència dels blocs són una manera de comunicació municipal, ja que Mediona no disposa d'espai web municipal i utilitza un web privat per donar a conèixer la informació local. Els dos blocs serveixen moltes vegades per contrastar informació del poble. La darrera entrada de Servand Casas fa referència a la urbanització de Sant Elies. La qüestió va ser plantejada el desembre al bloc de CiU. Altres cops, les aportacions creuades entre els dos blocs s'inverteixen.

Els petits, més actius

A Vilanova i la Geltrú, Santi Rodríguez del PP; a Vilafranca del Penedès, Bernat Villarroya d'ICV, Pep Quelart d'ERC i Xavier Navarro de la CUP, i a Sant Sadurní d'Anoia, Albert Prat d'ERC són alguns dels blocs de polítics que serveixen per prendre el pols al municipi, tot i que el primer –el de Santi Rodríguez– aprofundeix molt més en la seva activitat parlamentària. El bloc del regidor vilanoví Josep-Tomàs Àlvaro, d'ERC, és un dels que va arrencar amb ganes però es va quedar a mitges. Si s'accedeix al bloc es pot veure que es va obrir a l'inici de la campanya electoral i que va deixar d'actualitzar-se dues setmanes després que s'iniciés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.