Comunicació

Lletrejar: «l-l-e-t-r-e-j-a-r»

Lídia Mourelo de l'Escola Ipsi de Barcelona guanya la segona edició de la competició escolar de lletrejar paraules en català «Pica lletres». «Antropomorfisme» va ser el mot clau

Uns 800 adolescents, alumnes de 3r d'ESO, van assistir ahir al Teatre Victòria de Barcelona a la segona gran final nacional de Pica lletres, una competició de lletrejar mots en català i que vol marcar tradició, traspassant l'àmbit televisiu i convertint-se en un esdeveniment. I prova d'això és l'eufòria que desprenien els companys a l'hora d'animar els seus representants a l'escenari.

Els tretze alumnes finalistes s'enduien un lot de llibres i el campió, un ordinador portàtil i un cap de setmana practicant esports d'aventura per a tota la classe. Els concursants venien de l'IES Sant Esteve Sesrovires, l'Escola Ipsi de Barcelona, l'IES Miquel Biada de Mataró, l'Escola Pia de Vilanova i la Geltrú, l'IES de Vic, l'IES Miquel Bosch i Jover d'Artés, el Col·legi Episcopal de Lleida, La Salle de la Seu d'Urgell, l'IES la Garrotxa, l'IES Montsoriu d'Arbúcies, l'IES Sant Josep de Sant Feliu de Guíxols, el Col·legi Maria Rosa Molas de Reus i l'IES Les Planes de Santa Bàrbara.

Lluís Gavaldà, d'Els Pets, presentava amb un to distès, per tranquil·litzar els concursants, i els proposava els mots en joc. Els primers nivells eren paraules ortogràficament sense gaire dificultat i amb els verbs en infinitiu: cicatriu, peatge, arenós, haitians o assolir. Els concursants que fallaven ho feien pels nervis. Tenien, però, una segona oportunitat gràcies a un comodí en forma de pregunta sobre literatura: se'ls demanava, per exemple, qui va escriure Aloma o Mecanoscrit del segon origen. A mesura que avançava el joc, augmentava el risc amb dièresis, verbs conjugats i cultismes. Cabriolaríem, cala-xarxes, paiformatge o bibliòlogues són figues d'un altre paner. Els concursants tenien una ajuda en forma de definició. Una veu en off feia de jutge i donava per bona o explicava l'errada que havia fet el concursant. Els últims nivells eren els de dificultat màxima i als nervis de la final s'hi havia d'afegir el fet de no disposar del comodí de la pregunta. Coral·linàcies, acidoresistència o caracterogènesis provocaven més d'un «uf» a la platea. I amb tres finalistes a l'escenari i en la segona ronda, la Lídia, sense errar el lletreig d'antropomorfisme, va ser la millor lletrejadora del 2010.

Les prèvies, als canals locals

Pica lletres és un concurs de la productora Antàrtida (Bocamoll de TV3) amb la col·laboració de Foment de la Lectura. Les eliminatòries d'aquesta segona edició s'han dut a terme en tretze canals locals. A Barcelona s'ha emès a: ETV d'Esplugues de Llobregat, TV Mataró-Maresme Digital, i Canal Blau. A la Catalunya central, a El 9 TV i Canal Taronja, i a Lleida per Lleida TV. A l'Alt Pirineu i Aran, s'ha pogut veure per Pirineus TV. Pel que fa a Girona, s'ha emès per TV Ripollès, TV Girona i TV Costa Brava. Al Camp de Tarragona, a Canal Reus, i a les Terres de l'Ebre, al canal TE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.