COMUNICACIÓ
Lisl Steiner, fotògrafa de grans personatges
Mor als 95 anys Lisl Steiner, fotoperiodista de personatges clau de la segona meitat del segle XX
Una de les grans fotoperiodistes de la segona meitat del segle XX, Lisl Steiner (Viena, 1927), va morir ahir als 95 anys en un poble prop de Nova York, segons ha confirmat una amiga seva. Steiner es va fer famosa sobretot per les imatges icòniques que va fer de grans figures de tots els àmbits, entre les quals hi havia els artistes catalans Pau Casals i Carmen Amaya. Amb tot, la seva càmera va captar moments inoblidables de personatges com John F. Kennedy, Pelé, Louis Armstrong, Fidel Castro i Andy Warhol, entre molts d’altres.
La seva trajectòria vital va ser de pel·lícula. De petita, amb la seva família, va fugir d’Àustria el 1938 per l’entrada dels nazis al país. Va viure a l’Argentina, on va estudiar art a la Universitat de Buenos Aires i treballar en la producció de documentals, la majoria encarregats pel Ministeri d’Afers Estrangers, els anys quaranta i cinquanta. Amb tot, a seva passió sempre va ser la fotografia. Als 30 anys va publicar la seva primera imatge d’impacte a les revistes Time i Life. S’hi veia el president argentí, Pedro Eugenio Aramburu, pescant a la Patagònia.
Després de treballar per diversos mitjans argentins i brasilers a l’Amèrica del Sud, el 1960 es va mudar definitivament a Nova York, on va treballar com a free lance per Time, Life, Newsweek i diaris i agències internacionals. També va col·laborar en diferents documentals per a la NBC i va viatjar per tot el món. El 1957 va fotografiar Fidel Castro en la seva famosa visita a l’edifici de l’ONU a Nova York abans que aquest arribés al poder a Cuba i també va prendre imatges en el funeral de John F. Kennedy. La seva etapa més productiva va ser durant els seixanta i els setanta amb reportatges a Gyula Kosice, Pablo Neruda, Pablo Picasso, Jorge Luis Borges, Jacqueline Kennedy , Jimmy Carter i Henri Cartier-Bresson, entre d’altres.
Durant els últims vint anys Steiner va dedicar part del seu temps a oferir conferències a joves estudiants a Viena. De fet, va cedir el seu arxiu fotogràfic el 2004 a la Llibreria Nacional d’Àustria, país on ha tingut un reconeixement especial els darrers anys. A Nova York, la Leica Gallery de Manhattan va fer una retrospectiva del seu treball el 2000.
L’any passat a Alacant, en un dels festivals internacionals més coneguts dels Països Catalans, va exposar per primer cop una selecció de les seves imatges, un projecte que va incloure també la seva faceta de documentalista, basat en els “nens de les Amèriques”. Steiner va citar com una de les seves grans influències el pintor espanyol resident a París Juan Gris.