Comunicació

La 1, la més cinèfila

TVE emet un cicle de pel·lícules clàssiques ‘obligada' per les mesures d'estalvi però l'aposta ha obtingut el suport de l'audiència

‘Doctor Zhivago' és la més vista fins ara i ‘El premio', la que ha tingut menys audiència

S'han emès moltes vegades però són d'aquelles pel·lícules que s'han de veure “com a mínim una vegada”. D'aquesta manera TVE promociona Clásicos de La 1 el cicle que ha programat pels dijous a la nit. Dijous 29 i a la vigília televisiva de Setmana Santa, va emetre el pèplum més clàssic de tots: Ben-Hur.

La retallada pressupostària –i la conseqüent paralització en l'emissió de sèries pròpies (té al calaix Gran reserva i Isabel)– han obligat els responsables de TVE a buscar fórmules imaginatives –i rentables econòmicament– per als horaris estel·lars. I una d'aquestes opcions, un recurs que ha acabat convertint-se en tota una troballa, ha estat convertir la nit de dijous de La 1 en filmoteca. De les audiències d'aquestes primeres vuit emissions, destaca Doctor Zhivago com la més vista, tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, seguida de De aquí a la eternidad. A Catalunya, les dues pel·lícules van obtenir quotes superiors a la mitjana mensual que obté La 1 al Principat –al febrer va ser de l'11,1% i al març, amb dades fins al 29, d'un 9,9%. La pel·lícula que pitjor li ha funcionat va ser la primera del cicle, El premio. S'ha de tenir en compte, a més, que TVE no és la primera opció per als espectadors catalans en una nit com la del dijous, en què TV3 té una de les ofertes més competitives, amb Polònia. I el cinema de clàssics no és una de les propostes televisives que es puguin considerar populars. Un altre factor a tenir en compte –per no saturar l'audiència amb excés de cinema– és l'aparició de dos nous canals, amb quotes residuals això sí però que s'estan posicionant en el mapa del comandament, amb l'emissió de pel·lícules: La Sexta 3 i el canal Paramount. Altres títols que emetrà pròximament La 1 en aquest contenidor de clàssics són Gigante, Historias de Filadelfia o ALo que el viento se llevó.

TV3, els clàssics per als festius

TV3 destina els clàssics als festius. Aquesta tarda emet Mogambo (18.05 h) i l'última emissió de Casablanca en català va ser la tarda del 6 de desembre, pont de la Constitució. És també habitual que la cadena catalana ofereixi cicles de westerns a l'estiu, en la franja que en el curs normal destina al magazín de tarda. Les vacances també són època per recuperar la filmografia més nostàlgica i monogràfica. Així, coincidint amb Setmana Santa, TV3 comença demà dilluns un cicle Louis de Funès amb les pel·lícules més destacades del còmic francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.