Comunicació

La llei del silenci

DES DE LA BALCONADA DE LA PLAÇA

Actualment, els mitjans de comunicació són una part fonamental de la nostra vida, perquè sense adonar-nos-en, han adquirit una importància, que anys abans era insospitada. Trobem les seues influències en tots els àmbits: socials, culturals i polítics. En el segle XXI aquestes possibilitats han augmentat considerablement, gràcies a la tecnologia de la comunicació i sobre tot a internet i a la interacció de la gent a través de les xarxes socials. Ara tots podem atrevir-nos a opinar públicament, a dir-ho absolutament tot i sense por i a exercir així una democràcia participativa entre tots.

El que passa és que hi ha gent que no se n'adona d'aquest fet. No es fa un ús adequat d'aquestes eines fonamentals per tal d'arribar al poble, a la gent; la llei del silenci que s'aplica a l'hora d'informar a la ciutadania sobre el que es vertaderament important a través dels gabinets de premsa, i més concretament la informació que donen al poble a través de les seues webs, recorda poderosament a societats “distòpiques” plantejades per George Orwell i Adolf Huxley fa més de cinquanta anys, prenent-nos un poc com a imbècils o ingenus a tots els ciutadans- Jo no crec que a Silla sols passen coses relacionades amb la vida cultural, els esports o la vida, obra i miracles de l'equip de govern.

No tan sols passa en la pobra utilització de la web, perquè també passa amb la televisió, on sols s'emeten els plenaris, amb una realització penosa, tot s'ha de dir, les presentacions falleres i els “varietés” que fan a l'estiu a la plaça del poble; pitjor encara quan enganxen la senyal de Canal Sur, que té collons la cosa! que puguem veure la televisió andalusa però no tinguem accés a RTVV, per culpa del seu tancament, o a TV3 perquè tenen por a que la veiem els valencians, ambdós casos per culpa del PP. Però, sense desviar-me del tema, també fa vergonya que tenint l'oportunitat d'utilitzar altres recursos, com la senyal digital de la TV o l'emissora de radio municipal, abandonada des de fa molts anys, no ho facen

Així mateix és incomprensible que els partits de l'oposició siguen incapaços, llevat de Compromís, de posar en funcionament instruments d'informació alternatius, com pàgines web, que suplisquen la ineficàcia municipal. Limitar-se, com fan alguns, a llençar tristos pamflets és senzillament una prova d'haver-se quedat ancorats en el segle passat. En aquest estèril paisatge informatiu hem de agrair l'atenció que ens presten els mitjans públics de fora de la ciutat i en especial les pàgines del Punt/Avui, que des de fa tants anys té una presència fixa i eficaç en el poble.

És incomprensible que tenint les eines, i nombrosos estudiants i professionals del periodisme i comunicació audiovisual amb ganes d'aprendre, d'ajudar i de demostrar que amb esforç i talent es poden fer coses molt interessants, el govern que tenim no ho faça Amb això s'anul·la més la possibilitat que tots participem de manera activa i no sols passiva del que passa al nostre poble. Podem veure exemples com la televisió de Sueca o l'emissora de ràdio municipal de Picassent, on s'han sabut adaptar perfectament als temps que corren i no han tirat al fem els recursos materials i humans de què disposen, fent una producció audiovisual pròpia amb la qual els ciutadans tenen una plataforma per a integrar-se més directament al que passa dia a dia al seu poble.

Amb el tancament de RTVV, és més necessari que mai utilitzar altres mitjans alternatius al nostre poble. I perquè la gent estiga informada i integrada en el que passa ací, necessitem d'una informació local com cal, divulgativa, informativa i d'entreteniment, que siga un vehicle per a la llengua, per a les tradicions i la participació activa de tots nosaltres.

Com diu Manuel Castells, el que fa interessant l'ús dels mitjans de comunicació en les societats d'avui en dia és que els processos que tenen per a utilitzar-los són oberts i fan activar altres mecanismes, el pensament crític, l'esperança, la solidaritat i la democràcia entre la ciutadania. El govern que tenim encara no s'ha adonat, o no vol adonar-se'n i s'auto enganya ,i, per tant, enganya al poble, creient que encara funciona el sistema en què vivíem fa vint anys. No tenen capacitat per acceptar critiques, no saben quin es l'autèntic joc de la democràcia, sols entenen el joc de governar sense tindre en compte els ciutadans. Per això no els interessa de cap manera ficar-se al dia en aquest aspecte, perquè se'ls veuria el cul i els fa por, molta por. Ens volen adoctrinats i alacaiguts perquè no parlem, ni opinem. És una manera de ser coherents amb les seus polítiques: tirar al fem i desaprofitar oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia