Comunicació

SUSI DIAZ

FORMA PART DEL JURAT DEL CONCURS TOP CHEF QUE EMET ANTENA 3

“Tinc molt èxit entre els nens”

La cuinera d'Elx es troba molt a gust en un format “que dóna valor a la cuina”

Ara que han arribat aquí els concursos de cuina agafarem carrera i no pararem perquè tenim els millors xefs i productes
Susi Díaz

Va iniciar-se en el món de la gastronomia amb el seu marit, Josep Maria Garcia, a mitjan anys vuitanta. Junts van comprar una centenària masia a Elx per instal·lar-hi el seu restaurant, La Finca. La xef, amb una estrella Michelin des del 2006, ha col·laborat amb la cadena Ser, amb el canal Cocina i ha publicat el llibre de cuina ‘Sentidos'.

Autodidacta i apassionada. Susi Díaz ha treballat de valent pel camí que uneix tradició i avantguarda gastronòmica fins a obtenir una estrella Michelin per al seu restaurant d'Elx, La Finca, però la seva gran popularitat la deu al seu paper de jurat al concurs Top Chef (Antena 3). El primer dia de la nova temporada van tenir 2.375.000 espectadors i un 15,5% de quota.

Repeteix per segona temporada amb ‘Top Chef'. S'hi troba a gust?
Hi estic encantada. He tingut i tinc una molt bona experiència, amb uns companys excel·lents. Amb Chicote ja érem amics d'abans. Quan em van venir a buscar vaig acceptar de seguida perquè em van assegurar que donarien valor a la cuina i a la feina dels cuiners. Els concursants ens han de conquerir per la seva conducta, pel treball en equip, per la capacitat de lideratge, d'improvisació, de sorprendre'ns... És un programa dinàmic i divertit, ple de reptes i de passió, amb llàgrimes i riures. Aquest cop s'apuja el llistó, hi ha més xefs i també més dones xef, amb perfils que van del clàssic a l'avantguardista. Jo l'afronto més relaxada i crec que l'espectador em podrà conèixer més.
S'ha fet molt popular. Ho nota quan va pel carrer?
Molt. El que més m'agrada és anar al mercat a Elx i que la gent em reconegui i em cridi pel meu nom. Parlo amb tothom. M'encanta veure les novetats i comentar els productes amb els camperols. Del meu pas per televisió el que més em sorprèn és la reacció dels nens. És increïble la quantitat de nens de 10 a 13 anys que demanen als seus pares com a regal d'aniversari que els portin a dinar al meu restaurant!
I els fa un plat de macarrons?
No, no, es mengen el menú de degustació complet! Jo em moro quan ho veig! Estem parlant de 19 plats que arriben a la seva taula com ho fan a la dels altres comensals. Veure aquesta passió en els nens és el més maco que hi ha. Jo tinc dos fills, un noi i una noia, que sempre han estat els meus tastadors nats. Són els meus primers crítics perquè tenen un paladar entrenat i la saviesa del carrer. Ara ja són grans: el noi és enginyer i porta la gestió del restaurant i la noia és periodista i sommelier i s'ocupa de la sala.
L'ha sorprès l'èxit dels concursos de cuina televisius Masterchef i Top Chef?
No, tot el contrari. Fa temps que aquests talent shows són un èxit en països del món tan importants i amb una televisió tan competitiva com són ara els Estats Units, i jo em preguntava com podia ser que triguessin tant a arribar aquí. Ara que hi són agafarem carrera i ja no pararem, ja ho veureu. Perquè aquí tenim els millors cuiners i la millor cuina. Està molt bé que arribin a la gent, tenen molta repercussió.
En què es nota la repercussió?
D'entrada ve molta més gent al restaurant i la cuina té visibilitat. Fa uns anys preguntaves en una escola qui volia ser cuiner i no aixecava la mà ningú. Ara passa tot el contrari i és excel·lent, però els professionals hem d'ajudar perquè els nens i les nenes entenguin que és una professió tan maca com dura, que de Ferran Adrià només n'hi ha un. No hem de potenciar la fama i els aplaudiments, sinó la feina.
De qui ha heretat la passió per la cuina?
De les meves àvies. Si avui en dia em veiessin fent un cruixent d'embotit o de marisc potser me'l tirarien pel cap [riu] perquè no l'entendrien, però elles van ser les que em van inocular la il·lusió per la cuina i les ganes d'innovar. Sóc de tradició (s'ha d'aprendre a fer coccions al seu punt!), però sempre busco anar més enllà. El món dels cruixents m'apassiona i m'emociona. Ja de petita m'agradava molt menjar blat de moro i ametlles pel soroll que feien. Els cruixents fan que el comensal pugui gaudir del plat amb més sentits que el gust o la vista. El primer que fan és sentir-los a través de l'oïda i això els crida molt l'atenció, els sorprèn agradablement. A més gaudeixen dels seus volums, de l'estètica...
Es plantejaria deixar Elx si li fessin una bona oferta?
A Elx hi estic molt bé. Visc en una zona de privilegi, a 10 quilòmetres del mar i amb la Vega Baixa a un pas. Tinc horta i Mediterrani alhora. Poca carn però un bon corral que faig servir molt. A Elx gaudim dels avantatges de viure en un poble i també tenim les grans capitals a un pas gràcies al TGV i l'aeroport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia