Comunicació
OLGA VIZA
PERIODISTA. DILLUNS VA RECOLLIR EL PREMI QUIM REGÀS DE PERIODISME ESPORTIU
“L'esport és més que conflicte”
Reclama l'honestedat com a guia de l'ofici i reivindica el periodisme esportiu
Vaig tenir la sort d'entrar a Miramar quan era una gran escola de periodisme esportiu
Tele.Durant 15 anys a TVE Catalunya en programes com ara Estadio 2 i els Jocs de Barcelona. A Antena 3 va presentar i editar els informatius durant 11 anysRàdioA RNE va dirigir El tramvia (2004-2006) i Las mañanas de Radio 1 (2006-2007)
Col·labora amb Vespre a La 2 en què cada dimarts fa una entrevista. Olga Viza, però, acredita 36 anys de periodisme actiu.
Com se sent rebent un guardó que tenen noms com Lluís Foix o Ramon Besa?
Vaig sentir per primer cop a la vida el que era rebre un premi a la trajectòria. Ja amb el nom Quim Regàs, em poso dempeus. Després quan repasso la llista de premiats i veig Ramon Besa, em poso de genolls; és un referent. Molt honorada.
Rebre un premi a la trajectòria s'interpreta com un final d'etapa?
Home no! Fa 36 anys que treballo i tal com va dir la president del Parlament, Núria de Gispert, sóc una professional polièdrica. Vaig començar amb els esports, i vaig estar-hi molts anys, també en informació general, però abans culturals, musicals... Crec que el periodisme té una essència i l'apliques en qualsevol especialitat; evidentment t'has de documentar quan fas algun canvi. I quan vaig fer el pas de l'esportiu a informació general vaig haver de desprendre'm de la motxilla del que penso que és el rovell de l'ou del periodisme esportiu: la rivalitat, victòries, derrotes... En definitiva, la condició humana.
El periodisme esportiu sovint se l'ha menystingut.
Els periodistes esportius s'han treure els complexos; jo mai n'he tingut. Si algú té algun dubte que és un gènere menor, pensi que treballa amb material molt sensible. Perquè l'esport cotitza a borsa, l'esport identifica, l'esport uneix i separa, dóna glòria als estadis i misèries als despatxos. Només hem de veure darrerament com fa de vas comunicant amb la política. Si això no és material sensible, exigent o difícil que algú m'ho expliqui.
En el discurs d'agraïment va reflexionar sobre l'actual periodisme esportiu. Va dir que és reduccionista i declaratiu.
De vegades tinc la sensació que ens estem fent un gol en pròpia porta. Confonem un bon debat amb un debat a crits i hem descobert que el conflicte té una capacitat d'hipnosi brutal per a l'audiència. I això no és essència de periodisme.
És pessimista amb la professió?
No, crec que és un ofici necessari i el material amb què treballem és màxim i crec que la gent, si apugem una mica el llistó, no es queixarà. És més, crec que ho agrairia. En aquesta obsessió per arribar a les multituds, per guanyar audiència de manera ràpida i a cop de flaix, de vegades utilitzem fórmules que sabem que funcionen, i és el conflicte. I l'esport és molt més que això. I la política és molt més això.
S'ha perdut la profunditat de camp per buscar el soroll immediat.
Exacte. El món és molt complicat i ens quedem amb la superfície, amb la capa d'oli que sura sobre l'aigua. I sóc la primera que pensa que perseguir l'èxit és lícit; vull que els programes tinguin audiència, però cal fer un exercici de responsabilitat.
Va ser de les primeres dones que va presentar esports. Se sent una pionera? Ara es prioritza més la imatge?
Respecte a la segona pregunta, no és culpa d'elles sinó de la gent que ho decideix, el perquè ho fan. Sóc partidària que tothom ha de tenir una oportunitat, però també que es persegueixi l'excel·lència professional. Quan em van posar davant d'una càmera per primer cop tenia 21 anys i no era gaire conscient de ser passatgera d'aquell trencagels en què hi havia quatre dones.
Era també una altra televisió, en el sentit més pur.
Vaig tenir la sort d'entrar a Miramar quan era una gran escola de periodisme esportiu. Era una tele que s'obria, volia trencar amb els vicis del passat. Hi vam fer coses insòlites i experimentàvem i no ens feia por res. Per això la tele va evolucionar.
Molt diferent a la TVE d'ara.
Vaig ser-hi quan TVE era capdavantera i única, poderosa. I he tornat a una TVE que està lluitant per sobreviure. Vaig tornar per una qüestió absolutament romàntica. Em van trucar i aquella sang és la meva. És un moment molt patidor per a ells. La tele pública mai hauria d'intentar competir en quantitat; sí en qualitat.
A propòsit del premi, n'ha fet balanç? Amb quin moment es queda?
No sóc de les que guardi agendes, ni de les que reviso. I sense revisar però mirant enrere, per mi els Jocs Olímpics és el moment més orgullós, per connotacions personals i professionals. Ho vaig viure des que era una il·lusió a una realitat i finalment un gran èxit. També he fet petites grans coses, més anònimes però, i que m'han influït molt.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.