Comunicació

L'efemèride mirada amb distància

L'explosió de Txernòbil, l'atemptat d'Hipercor, la caiguda del Mur de Berlín o dels Jocs Olímpics de Barcelona són dies clau, el punt d'arrencada de canvis en la societat. És el que els historiadors –mirant-se amb perspectiva el període entre el 1980 i el 2010– anomenen “història del temps present” o “història immediata”. TV3 ha volgut fer aquesta mirada, reflexiva i polièdrica, de l'efemèride amb la nova sèrie documental Els dies claus que el canal 33 estrena el dilluns 19 d'octubre a les 10 de la nit. De quinze capítols de poc menys de mitja hora de durada, en cada edició una data clau servirà per explorar un tema que hagi dominat aquests últims trenta anys. Així, l'atemptat d'Hipercor, el 19 de juny del 1987, servirà, en el primer episodi, per analitzar el terrorisme i que té altres dates clau, com ara l'atemptat de Vic (1991), la dissolució de Terra Lliure (1992) o l'assassinat d'Ernest Lluch (2000). “El continu bombardeig informatiu a què estem sotmesos fa que tinguem la sensació que tot ha passat en el mateix moment, i això no és veritat”, va explicar el codirector de la sèrie documental, Antoni Tortajada, durant la presentació del programa, que vol ser un resum del que ha estat la història del periodisme en aquests últims anys.

Cada capítol, amb la locució de Xantal Llavina, es basteix amb protagonistes i testimonis que recordaran el dia clau. Elaborat amb imatges de l'arxiu de TV3 i, amb la voluntat de reforçar l'empatia i la identificació dels espectadors, s'inclouran, a més, elements que també conformen la memòria històrica col·lectiva: des de cançons, pel·lícules, notícies, programes i sèries de televisió i altres aspectes de la quotidianitat que van marcar aquell moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.