Comunicació

Els perquè més difícils

L'informatiu infantil ‘Info K', que complirà 15 anys l'abril vinent, respon els dubtes dels nens sobre la crisi dels refugiats en un especial

Explicar la mort és una cosa i ensenyar-la és una altra”, aclareix Laia Servera, la directora
‘Aslan, Hala, Omar. Un llarg camí' s'emetrà el dijous 29 d'octubre al canal Super3 a les 19.30 h

Com va començar la guerra? Per què hi ha guerra? Qui els tira les bombes? Per què volen venir a Europa? Les preguntes que es fan els nens sobre el què passa al món, el dels grans i també el seu, és el que des de fa catorze anys –es va estrenar el 23 d'abril del 2001– vol respondre l'Info K, l'informatiu infantil de TV3, l'únic en una televisió a tot l'Estat. Amb els mateixos criteris que un Telenotícies, el programa està pendent de l'actualitat i en aquest sentit emetrà un especial sobre la crisi dels refugiats sirians el dijous 29 d'octubre, en l'horari habitual, però amb un format més llarg, amb una durada de vint minuts. “Després de les vacances vam demanar als nens que ens enviessin els dubtes que tenen sobre la notícia de l'estiu i malauradament de l'any: la crisi dels refugiats. I ens van arribar correus electrònics tant dels nens com de classes que ho havien treballat”, explica Laia Servera, directora de l'Info K, un programa que ha traspassat el fet televisiu i en molts casos és material didàctic per a les escoles.

El fil conductor de l'especial, titulat Aslan, Hala, Omar. Un llarg camí són els dubtes dels nens, una tria estaran presents al plató acompanyant el presentador Jordi Gil i seran els que preguntaran entorn a quatre blocs: l'origen del conflicte –què passa, què motiva que se'n vagin–; el viatge fins a Europa –per què és tan perillós– l'arribada –a quins països i com viuen– i la solidaritat –com se'ls pot ajudar–. La directora de l'Info K explica que hi haurà un vídeo introductori per fer entendre als seus espectadors –dirigit a nens d'entre 10 i 14 anys–que “el fet de refugiar-se no és un plaer, no és un viatge, és una necessitat”. I ho fan a través d'unes imatges, d'una situació quotidiana per als nens i fàcilment identificable: “Un professor a Síria que mentre està a classe se sent un soroll i cau una bomba i els nens s'amaguen sota la taula; no és un vídeo angoixant”, aclareix Laia Servera, “però és una manera molt plàstica d'explicar una guerra.”

Les respostes sobre Síria i els refugiats es fan o bé amb vídeos d'animacions o amb periodistes de l'Info K que ho expliquen al plató. El programa, que sempre dóna veu als nens, inclou tres històries concretes protagonitzades per nens sirians, l'Aslan, la Hala i l'Omar, que són casos gravats per ACNUR. “És important saber la visió dels nens, que pot ser diferent de la dels adults; per exemple, quan hem abordat la pobresa infantil, als nens que ho estan patint el que els importa és que no poden jugar a futbol amb els seus amics o no poden comprar la col·lecció de cromos al quiosc; no es volen sentir exclosos, diferents”, assenyala Laia Servera. Així, la història de la Hala, una nena d'onze anys que viu a Síria i que ha perdut els pares i s'ha de fer càrrec dels germans, exemplifica com la guerra fa que hi hagi nens que perden la infantesa i es veuen obligats a actuar com adults. El cas de l'Aslan, de 16 anys, és el d'un dels molts nens que marxen sols de Síria: fa el trajecte més difícil i rebutja pujar a l'autobús que el portaria a Alemanya i fa molts quilòmetres a peu, perquè s'hauria de desprendre “del seu gosset, l'únic suport emocional, d'estima” que té en el viatge. “La història acaba bé perquè el nen està viu”, diu la directora. L'Info K busca sempre un complement en positiu, sense amagar la realitat, que pot incloure morts infantils. En notícies com tsunamis o accidents d'avió inclou l'explicació científica per tranquil·litzar els nens.

No és el primer cop que l'Info K dóna veu als nens que pateixen una guerra. El 2011, un equip del programa va viatjar a Cisjordània per entrevistar nens i nenes tant israelians com palestins perquè expliquessin el seu punt de vista sobre el conflicte. “Els nens tenen dret a ser informats i també a opinar; l'única manera que els nanos s'interessin pel món que els envolta és sentir-se'n partícips”, conclou Servera.

La foto de l'infant mort a la platja

Què hauria fet l'Info K amb la foto de l'infant mort en una platja de Turquia? Ailan Kurdi tenia tres anys i ell i la seva família volien arribar al Canadà, on viu la germana del pare. “Ho vaig reflexionar internament; no teníem programa: l'hauríem evitada perquè la notícia era la imatge”, relata la directora de l'Info K, “Les morts infantils són molt complicades, en parlem, però no les mostrem”, perquè “explicar la mort és una cosa i ensenyar-la és una altra”. I és que el programa és molt curós amb les imatges ja que en general als nens “els ho pots explicar tot però no els pots ensenyar totes les imatges.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia