Comunicació

telefilms

GEMMA BUSQUETS

El misteri Fassman, entre Holmes i Freud

Qui era Fassman? Un impostor o home de fe? L'actor Juanjo Puigcorbé ho té clar: “Estic convençut que era un home amb poders especials i amb una capacitat extrasensorial per sobre del normal.” Ho assegurava en una entrevista publicada al novembre a El Punt Avui, coincidint amb la presentació del telefilm Fassman, una coproducció entre TV3, RTVE i les productores Mallerich Film-Paco Poch i Alicorn Films, al festival Zoom Igualada. Puigcorbé concloïa que el telefilm és un “homenatge en positiu a Fassman”, ja que per una banda el dóna a conèixer i segon, “perquè és molt respectuós amb el personatge”.

La història de Josep Mir Rocafort (Sort, 1909 - Barcelona, 1991), un reconegut mentalista amb el nom de Fassman, està envoltada de misteri i controvèrsia: va protagonitzar diverses aparicions televisives, com a La vida en un xip de Joaquim Maria Puyal a TV3, i Josep Maria Espinàs va entrevistar el “doctor Fassman” el 1987 al programa Identitats , també de la cadena catalana. TV3 estrena demà, a les 22.30 h, un telefilm d'una hora i mitja de durada que converteix Fassman en el centre d'un thriller psicològic. Dirigit per Joaquim Oristrell, Fassman fuig del cànon de biografia televisiva clàssica, “no és un biopic” del personatge, fent una ficció a partir d'un cas que no és real. Així, el telefilm té com a punt de partida el moment en què Fassman deixa la seva carrera en el món de l'espectacle per dedicar-se a la investigació dels fenòmens psíquics i paranormals. Inaugura un institut on imparteix classes, quan comença a rebre una sèrie d'anònims amb to amenaçador que el qualifiquen de farsant i mentider: tindrà tres mesos per descobrir, amb les seves dots deductives i la seva intuïció, la identitat del seu enemic. La investigació s'anirà alternant amb flaixbacks de la vida de Josep Mir, un viatge enrere al temps de la infantesa que Oristrell ha volgut que tingui aire de pel·lícula muda en 3D digital i tons sèpia.

El telefilm té com a referències els relats de suspens clàssics: des de les analítiques intrigues de Sherlock Holmes fins als rebuscats misteris d'Agatha Christie, i menys la contemporaneïtat de la sèrie televisiva El mentalista. Al capdavall s'haurà de resoldre el misteri. En aquest sentit, Juanjo Puigcorbé recorda una pel·lícula en què Sherlock Holmes i Sigmund Freud treballen junts en un cas, i un aplica el mètode deductiu i l'altre, l'inductiu: The Seven-Per-Cent Solution (1976) de Herbert Ross. A tot això es crea la incògnita entre l'espectador de si les habilitats són veritat o mentida. “Al rodatge van passar coses”, explica Puigcorbé, creient absolut. En el repartiment figuren també Nausica Bonnín, Mercè Sampietro i Enric Cambray, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia