Comunicació

Refent els ponts televisius: torna IB3 a Catalunya

Amb la recuperació del canal públic de les Illes, després de gairebé quatre anys d'absència, es restableix l'espai de reciprocitat i s'amplia l'oferta audiovisual en català al país

La reciprocitat de les emissions televisives entre Catalunya i les Balears s'ha tornat a recuperar. Des d'ahir els espectadors al Principat poden veure el canal públic de les Illes al canal IB3 Global. Alguns aparells de televisió sintonitzen automàticament els nous canals, així que no cal fer res per poder veure IB3. Si no és així, cal buscar de manera manual aquest canal a través del comandament a distància del televisor. La presidenta en funcions del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, destacava no només “que es restablia l'espai de reciprocitat”, sinó que “s'ampliava l'oferta televisiva en català”. Llorach recordava, a més, que, des de fa cinc mesos, a les Illes Balears ja es poden veure el 33, el Super3, el 3/24, a més de TV3.cat

El retorn d'IB3 a Catalunya, després de gairebé quatre anys d'absència –va deixar d'emetre l'1 de novembre del 2012 perquè les institucions públiques de les Illes, governades pel PP, van estimar que 400.000 euros era massa per al manteniment del canal–, representa refer els ponts televisius per reconstruir l'espai de comunicació català, que mai ha estat complet del tot. El govern català i el balear van signar l'acord de reciprocitat de les emissions el gener del 2009. L'objectiu era garantir les emissions de TV3 fora de l'àmbit nacional: es van signar acords amb el govern d'Aragó, perquè es pogués veure a la Franja, i amb el d'Andorra. Des del 2012, l'Estat francès també va legalitzar les emissions de TV3 a la Catalunya del Nord.

El País Valencià és l'últim front. El 2011 s'hi van apagar les emissions de TV3 i des del 2014 tampoc s'hi escolta Catalunya Ràdio. El govern de Ximo Puig s'ha marcat com a prioritat recuperar les emissions demanant un segon múltiplex de TDT.

LA DATA

01.11.12
El canal balear
va deixar d'emetre fa quatre anys. L'acord de reciprocitat amb TV3 es va signar el 2009.

Empar Moliner continuarà a TV3

L'escriptora Empar Moliner continuarà fent de col·laboradora a TV3 i Catalunya Ràdio. Així ho van assegurar ahir els directors dels mitjans públics catalans, Jaume Peral i Saül Gordillo, que van voler fer públic el suport de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a l'escriptora. “Empar Moliner té tot el suport de la direcció per seguir amb la denúncia, la crítica i la sàtira”, va anunciar Peral, que també va aprofitar per demanar disculpes a totes les persones que es van sentir ofeses per l'actuació de Moliner. L'escriptora ja va demanar disculpes l'endemà de la seva polèmica intervenció.

Moliner va cremar simbòlicament al programa Els matins de TV3 un exemplar de la Constitució per denunciar que el Tribunal Constitucional (TC) havia anul·lat les mesures del govern de la Generalitat per combatre la pobresa energètica. Veient la controvèrsia que el fet havia generat, TV3 va decidir retirar les imatges del web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia