Comunicació

El govern basc diu que des d'Eurovisió ja els han demanat disculpes per l'afer de la ikurriña

RTVE demana a L'executiu espanyol que rectifiqui

L'executiu espanyol assegura que defensarà la bandera basca “on faci falta”

El govern basc ha explicat aquest dijous que des d' Eurovisió ja han demanat disculpes per haver inclòs la ikurriña en la llista de banderes prohibides en el festival, situant-la al mateix nivell que la bandera d'Estat Islàmic (EI).

Les pàgines web del Globe Arenas d'Estocolm –on se celebrarà la gala final- i del servei de venda electrònica d'entrades AXS han publicat un llistat “no exhaustiu d'exemples” de banderes prohibides a l'esdeveniment elaborat pel Comitè d'Experts d'Eurovisió. La llista situava al mateix nivell les banderes de grups gihadistes com Estat Islàmic amb nacions com Kosova, Palestina o el País Basc.

Fonts de l'executiu basc han confirmat que els responsables els han demanat disculpes i han assegurat que rectificaran la llista per treure'n la ikurriña.

En paral·lel, els organitzadors d'Eurovisió han assegurat que la “llista no exhaustiva d'exemples” no estava prevista per ser publicada i es disculpa amb tots aquells que s'hagin pogut sentir ofesos. Els responsables del festival assenyalen que han ordenat que la llista sigui immediatament retirada i substituïda per un document oficial, sense exemples, on s'explica que estan prohibides totes les banderes que no siguin les dels Estats participants o qualsevol altre reconegut per les Nacions Unides, a més de les de la Unió Europea i la de l'arc de Sant Martí.

De moment, però, a la pàgina del Globe Arenas hi ha un document amb aquesta explicació però on hi continuen apareixent una llista amb la ikurriña i altres de banderes de regions i nacions sense Estat com a vetades. Aquesta nova versió, però, situa al marge la d'Estat Islàmic com “bandera estrictament prohibida”.

Radio Televisió Espanyola (RTVE) ha expressat als responsables d'Eurovisió la seva “perplexitat” per la menció a la ikurriña i els han sol·licitat “explicacions” i una rectificació. La corporació audiovisual ha subratllat que és “aliena per complet” a les normes que regeixen el festival, però que des del moment que ha tingut coneixement de l'assumpte s'ha “interessat per la realitat de les informacions publicades”.

Des de La Moncloa, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reivindicat que la ikurriña és una bandera “constitucional, legal i legítima” i, com a tal, l'executiu “la defensarà on faci falta”.

“És una bandera que representa als espanyols que resideixen a una comunitat autònoma i mereixen un respecte. Nosaltres farem valer aquest respecte”, ha garantit.

El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha considerat “intolerable” que s'hagi inclòs en la llista de banderes prohibides per les normes internes d'Eurovisió la ikurriña, “un símbol estimat per tots els bascos i espanyols”.

El ministre ha indicat que ja ha parlat amb el lehendakari, Íñigo Urkullu, amb l'ambaixador espanyol a Suècia, Francisco Javier Jiménez-Ugarte Hernández, i amb el president de RTVE, José Antonio Sánchez, perquè facin les gestions oportunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia