Comunicació

ràdio

GEMMA BUSQUETS

Magazín de contrast

El magazín d'entreteniment radiofònic busca alternatives. Un exemple és Espècies protegides de l'emissora SER Catalunya. Va començar com un espai d'estiu, el juny del 2014, i en aquesta segona temporada en antena ha guanyat el premi al millor programa de ràdio que atorga Ràdio Associació. Ocupa una franja mítica per a la SER, la del migdia, de les 12 a les 13.30 h; un horari que històricament havia ocupat El Terrat d'Andreu Buenafuente. “Som una generació que hem crescut amb El Terrat”, explica el periodista Òscar Moré, en relació amb els formats de ràdio actuals, deutors d'aquesta herència del xou radiofònic. Moré, amb una llarga experiència a la SER, on havia treballat de corresponsal de l'emissora a l'Empordà, dirigeix Espècies protegides , un espai d'entreteniment “distès, amb humor i un punt surrealista”. Moré defineix el programa com un “magazín de contrast” perquè un dia es pot parlar amb l'especialista en la sida Bonaventura Clotet i l'endemà amb un actor. “No m'agrada dir que és humor cent per cent, frivolitat, perquè també hi ha moments de queixa, més seriosos.”

L'equip que dirigeix Òscar Moré el formen Víctor F. Clares, Marta Delcor, Guillem Arnal i Abel Jiménez. En antena es juga amb el títol de l'espai, Espècies protegides, i en aquest sentit usen la ironia d'un determinat llenguatge: “Ens agrada participar amb el convidat durant tot el programa, no que vingui només per a l'entrevista; en aquest sentit, el protegim en aquest hàbitat especial que hem creat i que en diem «el parc natural del carrer Casp».” El carrer fa referència a la situació dels estudis centrals de la SER Catalunya a Barcelona. Així el convidat s'implica en els continguts, que inclouen personatges peculiars com la irreverent Loli, la meteoròloga Cornèlia, l'il·lustrat Primo de Granada, l'infantil iaio Saus o la nova generació de tertulianes radiofòniques, les tietes del programa. Òscar Moré, molt content amb el premi rebut, el valora més enllà d'un reconeixement de la professió ja que representa també una plataforma per donar a conèixer el programa de ràdio entre l'audiència –“arran del guardó hi ha oients que ens han descobert”, explica– ja que la franja del migdia a la ràdio és molt complicada amb un espai líder molt consolidat com és La competència de RAC1. Segons el jurat, la concessió del premi és per “acostar l'actualitat cultural del país a l'oient d'una manera divertida, tot creant un hàbitat particular, festiu i pintoresc”.

Des de casa de l'oient

Històricament la ràdio ha sortit al carrer coincidint amb esdeveniments al territori. Espècies protegides també ha mantingut aquesta tradició movent-se per tot el país: el 13 de maig va realitzar el programa en directe des de la plaça del Vi de Girona; el 20 de maig, l'equip serà a Lleida; el 3 de juny, a Barcelona, i el 13 de juny repeteixen a Lleida. Espècies protegides també ha volgut realitzar sortides d'estudi diferents i en dues ocasions han fet el programa des de la casa d'un oient, el qual reuneix familiars i amics .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia