Comunicació

La Unió de Periodistes denuncia en un informe “l'apagada informativa” de Canal 9 sobre l'accident del metro

Assegura que va manipular les informacions, distorsionar i ocultar dades, restar importància a l'assumpte i no donar cabuda ni als familiars de les víctimes

El document ha sigut elaborat a proposta de la comissió d'investigació de les Corts

La Unió de Periodistes Valencians assegura que Canal 9 va manipular les informacions referents a l'accident de Metrovalencia de 2006 en el qual van morir 43 persones, en distorsionar i ocultar dades, restar importància a l'assumpte i no donar cabuda ni als familiars de les víctimes ni a postures crítiques.

Aquestes són les conclusions de l'informe sobre el tractament informatiu que la televisió pública autonòmica va donar a l'accident ferroviari més greu que ha patit l'estat espanyol, encarregat per la comissió de les Corts Valencianes que investiga aquest sinistre.

El document, al qual ha tingut accés EFE, assenyala que l'ens públic no va actuar sota els principis d'imparcialitat i objectivitat en les informacions que ordenava la llei de creació de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV), ja que solament es va donar veu a una part, mentre que la resta “va ser amagada”. “Canal 9 va deixar de ser un mitjà de comunicació al servei de la societat valenciana per a convertir-se en un altaveu encarregat de difondre la versió oficial marcada pel Consell de la Generalitat” aleshores en mans del PP i presidit per Francisco Camps, indica.

L'informe assegura que en Canal 9 es va eludir en tot moment “una regla bàsica del periodisme”, com és buscar diferents fonts per a poder contrastar les dades i evitar, d'aquesta manera, que “una veu interessada donara una visió parcial dels fets”.

Tot açò, afig el document de 150 pàgines, queda confirmat després de l'anàlisi de desenes de cintes de vídeo del fons documental de RTVV i la seua comparació amb les informacions publicades durant els mateixos dies pels principals periòdics valencians.

Destaca que el dia del sinistre, el 3 de juliol de 2006, Canal 9 no va obrir el seu informatiu de les dos de la vesprada amb aquest accident, sinó amb la visita del Papa, que seria cinc dies després, i en cap moment es va decidir canviar la programació per a iniciar un informatiu especial.

Afig que durant l'informatiu es van realitzar connexions telefòniques, sense imatges de la zona ni connexions en directe, cosa que sí va fer, per exemple, Telecinco, que va obrir a les 14.30 hores el seu telenotícies amb l'accident i amb diverses connexions en directe.

El document, que destaca que Canal 9 no va iniciar un especial informatiu fins a les cinc de la vesprada, quatre hores després de l'accident, ressalta que en cap moment es va plantejar un treball informatiu objectiu per a buscar les causes del sinistre ni es va qüestionar la versió donada pel Consell.

La Unió de Periodistes considera “molt rellevant l'apagada informativa” que va haver-hi en Canal 9 una setmana i mitja després de l'accident, la qual cosa, en la seua opinió, evidència, “la voluntat de silenciar el tema”.

La televisió pública autonòmica torna a parlar de l'accident el 27 de juliol, quan arranca la comissió d'investigació parlamentària, i quan s'aproven les conclusions de la mateixa, l'11 d'agost, encara que en cap cas la notícia forma part del sumari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia