televisió
g. BUSQUETS
El passat que podria haver canviat el present
Determinats fets del passat podrien haver canviat el present? Resseguir la història per descobrir-ne les conseqüències a l'actualitat és la intenció de la nova sèrie documental de TV3, El lloc dels fets, que va començar el rodatge a finals de juny. Presentat per Marc de las Heras, el programa fa una investigació periodística que vol resoldre misteris i conèixer els esdeveniments històrics que podrien haver alterat la situació actual. Marc de las Heras , que havia estat guia pel territori en les rutes que proposava Gran recorregut (GR) , mostra en aquesta nova producció de la televisió catalana la seva faceta d'historiador: acompanya l'espectador pels llocs on van succeir fets històrics singulars i investiga les pistes amb l'ajuda d'historiadors i especialistes. També s'introduiran recreacions de personatges i d'ambients dels moments més importants de cada episodi.
El programa El lloc dels fets recorrerà diferents punts de la geografia catalana per conèixer traïcions, estafes, crims, secrets, obsessions o venjances que van passar a Sant Pere de Casserres, al poblat ibèric d'Ullastret, al castell de Miravet, al palau Maricel de Sitges, a la Seu Vella de Lleida, als monestirs de Santes Creus, Sant Pere de Rodes, Sant Cugat del Vallès o Santa Maria de Ripoll, a la Tarraco romana, al Palau Reial de Barcelona, a la Universitat de Cervera i a la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug. La sèrie, que s'emetrà l'any vinent, mostrarà tretze llocs amb tretze històries, la majoria poc conegudes, que porten a un passat que va des dels ibers fins a principis del segle XX. Cadascun dels tretze capítols s'ocuparà també dels diferents escenaris i monuments, del seu entorn i dels atractius que ofereixen actualment.
Aplicació mòbil
A més, el projecte disposarà d'una plataforma per a dispositius mòbils que, a cada indret, permetrà realitzar visites immersives per viure de més a prop l'experiència de la història. Per això s'utilitzaran tècniques de realitat augmentada i de realitat virtual, de manera que partint de cada història es podrà viure com era un setge a l'edat mitjana, com vivien els bandolers o el martiri dels primers cristians, entre altres. Aquesta plataforma ja estarà operativa durant l'emissió de la nova sèrie documental per tal que els espectadors l'experimentin quan visitin els llocs on passen les accions del programa, una manera d'estimular també el turisme patrimonial. Aquesta producció de TV3 i Createl està dirigida per Jesús Font, en col·laboració amb l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l'Agència Catalana de Turisme del Departament d'Empresa i de les diputacions.