Comunicació

Quim Puig i Irene Casellas, finalistes del Carles Rahola

El fotògraf d’El Punt Avui i la periodista de La República aspiren als guardons, que es faran públics dijous a l’Auditori

Els finalistes dels XIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local i de la VIII Beca dels Premis Carles Rahola s’han fet públics, però per saber qui guanyarà en cada categoria s’haurà d’esperar fins a la celebració de la gala de lliurament dels guardons, que es farà dijous, 24 de febrer, a les vuit del vespre, a l’Auditori de Girona.

Entre els quals, destaquen Quim Puig, que aspira al premi en la categoria de millor fotografia de premsa amb la imatge Vacunació massiva, publicada a El Punt Avui, en competència amb David Borrat i Carles Palacio. També la periodista Irene Casellas, pel reportatge Renovables? Sí, però..., publicat a La República, en el seu cas com a millor treball informatiu o divulgatiu en premsa. En aquesta categoria, aspiren al premi La justícia a examen, un reportatge coral publicat a Revista de Girona, i La mestra que estima els nens des de 1915, de La Mira.

Pel que fa al millor projecte de comunicació periodística, destaquen La dona policia. El documental, d’Iconna; Girona, punt i a part, de Martí Albesa, Claudia Frontino i Sara Montesinos, i Josep Costa Serra (1898-1976), la mirada d’una nissaga de majordoms al castell de Peralada, de Marc Faro i Anna Teixidor. Quant a treballs informatius en ràdio (premi Miquel Diumé), aspiren al guardó Ràdio Banyoles, amb el reportatge Sense fronteres; Ràdio Cap de Creus, amb Es pastor sempre veu la mar plana. Gossos i ovelles, i RNE, amb Tot a Europa. I en la categoria de millor informació digital, el jurat ha elegit com a finalistes Anna Salvadó Figueras, per la sèrie de reportatges Mil i una nits de festa al Baix Empordà; el web de RàdioBanyoles.cat, d’Esteve Codony, i la iniciativa col·lectiva de L’informatiu viral de Ràdio Capital.

Finalment, durant l’acte s’anunciarà el guanyador de la VIII Beca dels Premis Carles Rahola, a la qual aspiren Martí Ayats, amb Els inicis del futbol femení a les comarques gironines; Josep Víctor Gay, amb Narcís-Jordi Aragó: l’estil gironí de fer periodisme, i Carles Ribera, amb Pioners en joc. Art i Sport.

Amb cinema es clou la X Setmana

Isaki Lacuesta, Imma Merino, Pep Prieto i Àngel Quintana, conversant sobre la crítica cinematogràfica, van cloure ahir la X Setmana dels Rahola. L’evolució d’aquest ofici, que, segons José Luis Guarner, és “rendibilitzar una afició”, ha sofert molts canvis, com va destacar el degà de Lletres de la UdG i degà de la crítica gironina Àngel Quintana. Començant per les sales d’exhibició i el tipus de pel·lícules i referents que tenen, res que no l’hagi engrescat com va dir, ja que ell aprofita aquest espai d’opinió i “llibertat” per reflexionar i analitzar, fins i tot “fer teories”. A Imma Merino aquests canvis li plantegen dubtes, va confessar, sobretot perquè cada vegada més es veu abocada a valorar obres que estan concebudes per a la pantalla gran a través de la pantalla petita. També va reconèixer que se sent com “un vampir”, perquè mai ha sentit “la necessitat de crear com l’Isaki”. I Lacuesta, que abans de cineasta va exercir la crítica, va dir que va aprendre molt de cinema escrivint “crítiques formatives”. També va voler agrair la tasca que han fet i fan crítics com Quintana i Merino i “la gent del Truffaut” com a prescriptors de cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.