Beget rep cobertura mòbil per primer cop
De moment només en tenen els clients que utilitzen senyal de Vodafone, la primera operadora a posar antena
Beget ja té cobertura mòbil i només en tenen els clients que utilitzen senyal de Vodafone, la primera operadora a posar antena. Malgrat ser un dels punts més turístics del Ripollès pel seu patrimoni medieval, encara no tenien senyal de mòbil fina ara. El regidor de comunicació de Camprodon, Joan Sarria, ha explicat a l’ACN que “és una reivindicació històrica, molts veïns i turistes ho demanaven”. Tanmateix, una part important dels veïns continuen sense notar-ho perquè no tenen aquesta companyia; “deu fer deu o dotze anys que el tema de la cobertura està planejant”, declara Xavi Payan, un veí. Com ell, molts intenten fer vida normal amb l’ajuda de la fibra, però hi ha gestions que són odissees, com fer tràmits amb l’administració per SMS o rebre paquets.
Paral·lelament, com el cas de Beget hi ha quatre nuclis dispersos més de Camprodon - Rocabruna, Bolós, Salarsa i un sector de Font Rubí-, que fins aquest agost, han deixat de ser zones fosques. L’Annabel, veïna de Beget admeten que “al poble hi ha un cartell que informa que s’està posant l’antena perquè hi hagi cobertura a Beget i si mires la data és del 2016”. Recorda que va saber que ja hi havia telefonia quan una amiga -l’única amiga de Beget amb Vodafone- li va venir dient que ja tenia cobertura.
Per la seva banda, en Willy, fa un any que ha obert un obrador de pa, dolços i elaborats. Com que no són de Vodafone, segueixen sense telefonia, tot i que han posat una xarxa de wifi com a alternativa encara tenen mancances. “El principal maldecap són les comandes amb els proveïdors” a més “has de sortir del poble, fer la tramitació a un punt de cobertura”, admet. Malgrat tot, no canviaria viure a un altre lloc: “has de renunciar a coses, però en guanyes moltes altres, com una qualitat de vida enorme”.
Qui tampoc hi renunciaria ara que ha fet el pas és en Xavi Payan. Amb el confinament per covid-19, va decidir fer de la segona residència el seu lloc de vida i està encantat. També s’ha instal·lat wifi per poder teletreballar de productor de gires i festivals i tampoc rep encara senyal de mòbil. “Jo estic amb Movistar i havia entès que seria la primera a donar servei, però no, i encara no rebem trucades”, remarca.
Els turistes, despistats
La majoria dels visitants no estan al cas de la situació a Beget. L’Amadeu de Granollers, que ha vingut a passar-hi el matí, assegura que de cobertura en té sense problemes perquè rep senyal de Vodafone. “És un poble ben petit i ben amagat i he pogut pagar amb targeta i tot bé”, detalla; i res no li ha fet pensar que era una zona fosca de cobertura.
De tenir la torre a esperar l’”efecte dominó”
Camprodon porta prop de quinze anys reclamant tenir cobertura mòbil a aquests cinc nuclis més allunyats. Des del 2009 que hi havia un projecte per construir la torre de comunicacions de coll de Bucs, a Montagut i Oix -prop del nucli de Sant Miquel de Pera-, però uns anys més tard i en plena crisi la Generalitat se’n va desdir per falta de recursos, un fet que va indignar els veïns del municipi. Diferents equips de govern municipals van treballar per superar la falta de suports. Finalment, es va construint la torre amb l’Ajuntament com a promotor a una finca privada del Serrat dels Boixos, a Montaguti i Oix, i el 2019 va ser per fi una realitat. Fins que no ha arribat una operadora interessada a posar l’antena, però, no han pogut començar a rebre senyal de telefonia mòbil.
El regidor de Comunicació de Camprodon, Joan Sarria, celebra que per fi ja hi hagi una operadora. Explica que esperen que ara hi hagi un “efecte dominó” amb l’arribada de nous operadors. Segons el regidor, tenen el compromís de Movistar “que s’hi pugui instal·lar en un breu període de temps, però no hi ha terminis fixats”, assenyala.
D’altra banda, el principal escull ha estat “convèncer” les empreses de telefonia que la “rendibilitat” a la zona anava més enllà de donar servei als 200 veïns. “És una de les zones més freqüentades de senderisme i ciclisme en ser Alta Garrotxa”, explica. Segons el regidor, això fa que quan es perd un excursionista o algú els truca que no poden contactar amb un familiar, han de desplaçar-se ’in situ’ per esbrinar què ha passat. Començar a tenir cobertura mòbil en bona part de la zona permetrà també millorar en seguretat, si bé, tal com apunta regidor, molts visitants poden desitjar estar incomunicats en període de vacances per gaudir d’aquesta zona tan idíl·lica.