Aquest mes s'apaga la «tele de sempre» a gairebé tot el Vallès Oriental i el Maresme

Consistoris vallesans temen que l'apagada analògica de la televisió del 30 de juny agafarà desprevinguts uns quants veïns

«Per saber del cert si un televisor es veu afectat o no per l'apagada del centre emissor analògic, a partir del dia 22 de maig, el Ministeri d'Indústria va comunicar que els televisors afectats rebran un missatge de text a la pantalla en què s'indica que aquelles emissions acabaran el 30 de juny i que s'han d'adaptar a la TDT.» D'aquesta manera l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès informa els seus veïns com sabran si estan afectats o no per l'apagada. Si bé l'Ametlla del Vallès consta dins el pla estatal de transició a la TDT com un dels municipis afectats, el consistori aclareix que els centres emissors del Vallès Oriental que s'apagaran són el de Sant Celoni, el de Vallromanes i el del Montseny i que, per tant, només deixaran de rebre el senyal analògic totes aquelles cases i edificis que tinguin orientades les antenes a aquests centres emissors i continuaran rebent el senyal les orientades al repetidor de Collserola, que continuaran amb emissió fins al 3 d'abril.

Això mateix és el que destaca l'Ajuntament de Cardedeu, en canvi, el de Sant Celoni, ja ha expressat el seu malestar perquè se'ls ha confirmat amb «tan pocs dies que Sant Celoni deixarà de rebre el senyal analògic de televisió i més quan encara no hi ha garantida la recepció del senyal de TDT a tot el municipi», declara el seu alcalde, Francesc Deulofeu, a la pàgina web. En aquest sentit, s'explica com des de l'Ajuntament s'han iniciat contactes amb la resta de municipis afectats del Baix Maresme per tal de coordinar una resposta conjunta pera al ministeri «responsable de l'apagada analògica i per a la Generalitat, responsable de l'encesa digital». Fonts del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació insisteixen que la Generalitat no té cap competència en l'apagada i que estan disponibles per ajudar a fer l'encesa digital.

En el cas del Maresme, destaca el cas d'Arenys de Mar. L'apagada analògica arriba en un moment en què a Arenys de Mar encara hi ha les anomenades zones fosques, carrers on avui dia no poden veure bé la televisió per problemes de recepció del senyal a causa de la situació geogràfica del municipi –el mateix problema que en altres poblacions– i que amb la TDT no milloraran. L'Ajuntament està pendent d'un estudi de la Generalitat per decidir on s'ha de posar un repetidor per millorar la recepció. Segons l'Ajuntament, entre els diferents municipis del Maresme es farà un estudi de la comarca sobre els repetidors existents i les orientacions de les antenes.

Voluntaris a Mataró

Amb l'objectiu de facilitar l'accés a la TDT als col·lectius amb risc d'exclusió, jubilats, persones amb grau de dependència, discapacitats i més grans de 65 anys que viuen sols, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya han organitzat el projecte Voluntariat TDT, que s'aplica de manera pionera a Mataró i Segòvia, dos dels 1.286 municipis de tot l'Estat inclosos en la fase I del pla estatal. La iniciativa consisteix en el fet que uns voluntaris instal·laran els receptors de TDT i informaran els beneficiaris del funcionament. Els voluntaris s'han anat a buscar, en el cas de Mataró, en les escoles universitàries i instituts que imparteixen cicles formatius de grau superior. Per facilitar la seva incorporació, es van acordar diversos incentius com ara la convalidació de crèdits universitaris o d'hores de pràctiques, l'accés gratuït al transport públic durant el període de durada de la campanya i l'entrada gratuïta a recintes esportius, entre d'altres. El pla pilot durarà dos mesos i pretén ser un primer pas d'un projecte que s'estengui per tot el territori.

Per sol·licitar-ne l'assistència, cal trucar al telèfon gratuït 900 84 20 01, en què es concertarà una cita a cada persona interessada.

Què cal fer per veure la TDT

En primer lloc, i a banda de confirmar que s'està en una àrea de cobertura de la TDT, s'ha de saber si l'apagada analògica afecta el domicili; és a dir, si l'antena de televisió està orientada a Mataró i no pas a Collserola, que continuarà operativa fins al 3 d'abril de l'any que ve. Si està orientada a Mataró, caldrà adaptar l'antena. Si es tracta d'una antena col·lectiva (en una comunitat de veïns), s'ha de sol·licitar a un instal·lador autoritzat que l'adapti. Si es tracta d'una antena individual, no cal fer-hi cap adaptació. En segon lloc, és necessari adaptar el televisor a través d'un descodificador de TDT –un petit aparell que es connecta al televisor–. Se'n necessita un per a cada televisor que es tingui a casa i es pot adquirir a les botigues d'electrodomèstics. També es pot adquirir un aparell de televisor nou que dugui ja incorporat el TDT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.