Comunicació

Tisorada a la TDT local

Les televisions públiques, víctimes de les retallades dels ajuntaments: tanca M2TV, del Maresme, i podria fer-ho TV L'Hospitalet; els de Tarragona i Cambrils s'alien

La televisió local va afrontar entre el 2009 i el 2010 la reestructuració més important: l'apagada analògica. Un gran canvi en el pitjor context econòmic: el nou mapa de la TDT local no s'ha acabat de completar i els que van fer l'esforç (amb el cost d'adaptació dels equips) estan patint els efectes de la crisi que ofega els ajuntaments. Alguns exemples de tisorada en les televisions locals amb conseqüències visibles aquests dies són els casos de TV L'Hospitalet, amb un futur incert; el segon canal públic de Maresme Digital, que ha decidit tancar, i l'acord entre TAC 12 (Alt Camp, Conca de Barberà i Tarragonès) i TD Camp (Baix Camp i Priorat) per “optimitzar recursos”. Aquest últim cas recorda el dels canals privats TV Girona i Canal Nord, que comparteixen gestió des de fa dos anys.

Segons l'últim recompte del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, només emetien 17 dels 36 canals públics previstos.

Mobilització per “salvar” TV L'Hospitalet

La quarantena de treballadors de TV L'Hospitalet i la societat civil de l'Hospitalet de Llobregat s'estan mobilitzant per “salvar” el canal local. Segons els empleats, el futur del mitjà és incert ja que l'Ajuntament ha cancel·lat el concurs públic en vigor, de manera que el contracte amb l'empresa s'acaba el 31 de desembre. Expliquen que entre els “escenaris possibles” hi ha el tancament o una forta reducció del pressupost. Fins ara la campanya Salvem TV L'H ha aconseguit el suport de prop de 3.000 ciutadans i més de 60 entitats. També s'ha creat el web www.salvemtvlh.com, i una pàgina al Facebook i al Twitter. Ahir a les nou del vespre es va fer una concentració per reclamar la continuïtat de la televisió mantenint els recursos humans. Els treballadors, tot i que reconeixen que s'han de prioritzar les polítiques socials, afirmen que el seu és un servei públic que fa “d'altaveu” dels veïns i les entitats locals.

TD Camp i TAC 12 acorden compartir la direcció dels dos canals

L'entitat pública empresarial local (EPEL) Cambrils Audiovisual, que gestiona el Consorci TD Camp, va signar ahir un conveni amb TAC 12, l'altre consorci televisiu del Camp de Tarragona, per tal que el segon assumeixi la direcció i coordinació del primer. L'aliança obeeix a raons econòmiques, van explicar ahir Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils, i Albert Batet, alcalde de Valls i president de TAC 12. Fa dos mesos, Cambrils Audiovisual va despatxar quatre dels quinze treballadors de TD Camp, entre ells el director, per assegurar la viabilitat de l'empresa, segons es va justificar. Poc abans s'havia fet públic que TD Camp havia de pagar 200.000 euros d'una pòlissa de crèdit que es va concertar fa cinc anys.

Segons l'acord signat ahir, Cambrils Audiovisual pagarà a TAC 12 27.600 euros anuals pels seus serveis. El gerent de TAC 12, el periodista Xavier Abelló, serà la “cara visible” (ahir van evitar parlar de “director”) de la programació de TD Camp. El Consorci TD Camp és el titular de la concessió del servei de televisió digital pública al Baix Camp i el Priorat. El consorci està format pels ajuntaments de Cambrils, Mont-roig del Camp, la Selva del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, i el Consell Comarcal del Baix Camp. El canal va començar a emetre el desembre del 2009. Cambrils Audiovisual és l'empresa municipal productora de continguts que explota la llicència de TD Camp. TAC 12 emet a les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp i la Conca de Barberà.

Per la seva banda, la capital del Baix Camp, Reus, no forma part de cap dels dos consorcis. Va optar en solitari per una freqüència televisiva, que mai no ha estat operativa i a la qual l'actual govern local (PSC-PP) té intenció de renunciar per raons econòmiques. L'Ajuntament de Reus té un conveni anual de col·laboració amb Canal Reus TV, que és privat.

natàlia borbonès

Sense el canal del Maresme nord

Divendres es va fer públic que el Maresme renuncia al segon canal públic, M2TV, perquè és inassumible econòmicament. El projecte, nascut el 2007, estava constituït en consorci pels municipis del nord: Calella, Arenys de Munt, Tordera i Canet, a més del Consell Comarcal. Al cap de dos anys s'hi van afegir Pineda de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Sant Cebrià. Els integrants del consorci, en una trobada la setmana passada, van admetre que destinar una partida al manteniment de la TDT no entrava en les seves previsions. No es descarta, però, que les poblacions que així ho vulguin o puguin pagar-ho acabin adherint-se al canal públic de Mataró i del Maresme sud. No és la primera “desaparició” d'un canal local a la zona. Fa un any, el segon canal privat –en actiu hi ha el Canal Català Maresme–, Televisió de Mataró, va ser absorbit per M1TV. El Maresme va ser la zona pionera a Catalunya en la posada en marxa de la TDT local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.