Comunicació

La pedra a la sabata d'Apple, a ‘30 minuts'

Fa dos anys, es va encendre l'alarma: a Foxconn –el principal fabricant xinès dels dispositius d'Apple i altres firmes, com ara Amazon i Hewlett-Packard–, es repetien els suïcidis de treballadors. Per què? Un equip de la productora francesa Upside TV es va desplaçar a la Xina per investigar el cas. Partien d'uns antecedents clars: denúncies contra Foxconn d'associacions de defensa dels drets laborals sobre les condicions de treball a les seves fàbriques, requisitòries i auditories d'Appel. L'equip d'Upside ha trobat un panorama esfereïdor i ha obtingut un document exclusiu: un sistema de producció que militaritza els treballadors, que els pressiona fins a extrems insuportables, que els obliga a fer jornades maratonianes i que absorbeix una mà d'obra encara més barata, la d'estudiants menors d'edat.

El reportatge que emet avui 30 minuts, Made in China, es va realitzar en ple procés de fabricació en massa del nou telèfon d'Apple, l'Iphone 5, i de les noves tauletes de la companyia nord-americana. Però Foxconn ha segellat les seves instal·lacions als periodistes. Upside TV, amb la col·laboració indispensable de treballadors, ha introduït càmeres ocultes dins les fàbriques. També es parla amb les famílies per ajudar a entendre el neguit dels treballadors de Foxconn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.