Rigau exposarà la situació de l'educació a Catalunya a El Punt Avui Televisió
La consellera serà entrevistada per Xevi Xirgo a primera hora de ‘L'illa de Robinson'
El programa també tractarà l'actualitat del trastorn celíac
L'Espanya del pensament únic sempre ha vist amb recel la revifada del català i de la cultura catalana. Canvien les formes, però no l'objectiu, que no és altre que aconseguir que el català sigui una llengua subordinada.
Aquest tarannà té la màxima manifestació en les sentències i lleis promogudes des d'Espanya que intenten minvar la presència del català a les aules. Tant li fa que el coneixement del català i el de l'espanyol al final del cicle obligatori siguin equiparables. És igual que el coneixement de l'espanyol dels infants catalans sigui a vegades superior al de territoris on només s'utilitza aquesta llengua. L'objectiu final és polític, no pedagògic.
Catalunya, com és obvi, reacciona amb tots els recursos legals contra els atacs injustificats a la seva llengua i la seva personalitat. Però l'escola catalana té més fronts oberts, com ara millorar la seva qualitat i, per exemple, disminuir la taxa d'abandonament escolar.
Per parlar d'aquestes i d'altres qüestions del món educatiu, la consellera d'Ensenyament del govern, Irene Rigau, participarà avui a primera hora a L'illa de Robinson. Rigau serà entrevistada per Xevi Xirgo, director d'El Punt Avui. En aquesta conversa, la consellera també tindrà l'oportunitat d'abordar altres qüestions, com ara la mobilització de la societat catalana en defensa de la nostra escola, o com es presenta el curs que ve. Òbviament, la situació del català com a llengua vehicular en l'educació serà un dels temes centrals de l'entrevista.
Celíacs
Però L'illa de Robinson tractarà també d'altres qüestions. El dia 18, com cada tercer dissabte de maig, se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia. Ser celíac o tenir intolerància al gluten és un trastorn que cada dia es coneix més, però no prou. Hi ha moltes persones que ho ignoren. Per parlar d'aquest trastorn, en el programa que condueix Eduard Berraondo hi serà present Olga Cuesta, presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya. És gràcies a la feina d'aquesta i d'altres associacions semblants que la societat catalana es va conscienciant a poc a poc d'aquest problema.
Kennedy i l'alta societat espanyola
Josep Maymí Rich (Cassà de la Selva, 1970) és doctor en antropologia social i cultural per la UAB. Es va especialitzar en la recuperació de la memòria col·lectiva a través de la transmissió oral.
El seu últim llibre està dedicat a John Fitzgerald Kennedy i l'alta societat espanyola, un aspecte de la vida del polític nord-americà que certament havia estat poc o gens investigat.
Per parlar de la figura d'aquest polític i de la seva relació amb Espanya, a L'illa de Robinson d'avui hi serà present l'autor d'aquest llibre.
Tal com explica ell mateix i com tindrà ocasió d'explicar als espectadors d'El Punt Avui Televisió, Kennedy, com a home més poderós del planeta, tenia una xarxa d'afinitats amb ramificacions al Regne Unit, Polònia i Espanya. Es van establir tota una sèrie de complicitats de caràcter familiar, social, polític i diplomàtic. És a dir, tot un món que fins ara estava amagat.