Comunicació

Homenatge a la revista Presència i a Natàlia Molero

Les Mosques de la Informació reconeixen la capçalera històrica, que compleix mig segle, i la periodista, a títol pòstum

Els premis, que es lliuraran dijous, guardonen també l'Spar Citylift

El Col·legi de Periodistes de Girona premia, en l'edició d'enguany de les Mosques de la Informació, la revista Presència, que compleix mig segle d'història, i, a títol pòstum, la directora de la Casa de Cultura, periodista i escriptora, Natàlia Molero (1959-2015). La capçalera històrica, fundada el 10 d'abril de 1965 per Miquel Bonmatí, “va ser un referent periodístic, va marcar una època a Catalunya arran de la direcció de Narcís-Jordi Aragó”, va destacar el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Joan Ventura. La segona Mosca del Col·legi 2015, que reconeix trajectòries professionals, es lliurarà a títol pòstum a Natàlia Molero. “Em sento periodista –deia–, tot i que m'he dedicat a l'ensenyament, la política i la gestió cultural.” L'escriptor Josep Maria Fonalleras parlarà de la figura de Natàlia Molero en el lliurament dels premis, un acte que es durà a terme a la biblioteca Carles Rahola dijous al vespre. “El coneixement ha substituït unes casernes militars; hi hem guanyat”, va dir Ventura, sobre l'emplaçament. En l'acte de dijous també es faran públiques les mosques Borda i Grossa. Pel que fa a la Mosca Borda, que “castiga” una entitat o persona que no faciliti la tasca periodística, els nominats són Carles Ribas, regidor de l'Ajuntament de Girona, “per excessiva sensibilitat a les crítiques”; el Departament de Premsa del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, perquè respon “tard i malament”, i el servei de premsa de l'Hospital d'Olot arran de la gestió del cas de diftèria. En la Mosca Grossa, que es concedeix a qui facilita la tasca informativa, els nominats són Joan Alcalà, regidor de l'Ajuntament de Girona, per “disponibilitat i rapidesa”; l'excap de premsa de l'Ajuntament de Figueres Jordi Arranz per les “facilitats durant nou anys”; Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona, perquè “no evita temes incòmodes”, i Verònica Mas, cap de premsa del Patronat de Turisme, per “diligència i responsabilitat”.

Una mosca de cinc quilos

L'artista Sebi Subirós (Figueres, 1961) s'ha encarregat d'idear el guardó, la “mosca” que s'entregarà als premiats. Definit per Subirós com un “objecte poètic” més que no pas una escultura, combina ferro colat i plàstic. Va ser tot un repte per a l'autor fer la reflexió al·legòrica entre mosca i periodisme, que va obligar-lo a fer una recerca de les diferents tipologies de mosca i el seu equivalent periodístic: “La mosca comuna, el periodista que es belluga buscant notícies i es troba finestres i portes tancades; o la mosca del vinagre, de les quals n'hi ha moltes en el periodisme esportiu i espanyol, o la mosca tse-tse, que és la que escriu articles llarguíssims i soporífers.” Subirós es va decantar per la mosca collonera, empipadora, que tot i ser petita pot desequilibrar i bellugar el pensament únic, representat per una manuella de cinc quilos de pes que l'artista va trobar en un mercat de vell i volia reproduir en alguna peça. La manuella està lleugerament inclinada, decantada per la mosca.

LA FRASE

Els periodistes no hauríem de perdre mai ser la mosca ‘collonera', incòmodes per al poder
Joan Ventura
president del col·legi de periodistes de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.