cultura

Nous formats no lineals

Neus Ballús experimenta amb el documental amb una reflexió sobre l'experiència universitària

Es proposen diversos recorreguts amb pistes i l'usuari escull si veure-ho o no

Un gènere experimental i nou com el documental interactiu, el webdoc, era el format idoni per reflexionar sobre el sentit i la funció de l'experiència universitària. Amb títol (www.ambtitol.cat) és el nou projecte de la cineasta catalana Neus Ballús, la gran guanyadora dels premis Gaudí amb La plaga (2013). Produït per TV3 i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la singularitat de la iniciativa era la no linealitat i “treballar amb temporalitats diferents”, segons Neus Ballús. Es tracta “d'adaptar la lògica cinematogràfica a la lògica d'internet”, va exposar la realitzadora. Ballús també va relacionar la tria del format, no lineal, amb el tipus d'experiència que, segons la directora, es viu a la universitat. “No hi ha una idea gaire clara del missatge del documental perquè cada recorregut porta a un lloc diferent, a unes experiències i conclusions diferents sobre què els pas per la universitat. No buscàvem un resultat tancat”, va argumentar Neus Ballús ahir durant la presentació del webdoc al campus de la Ciutadella de la UPF.

Al llarg del rodatge, Neus Ballús va gravar trenta vídeos d'uns dos minuts cadascun en els quals revelen el seu pas per la universitat vint-i-cinc persones. La idea és que el documental “s'adreci a l'espectador/internauta i li proposi recorreguts, amb pistes del que trobarà en les properes seqüències”, i és el mateix usuari qui escull si veure-ho o no. “La incertesa de com serà la peça que ve a continuació juga a favor de la idea que volíem mostrar respecte de les incerteses pròpies de quan has de prendre una decisió sobre què vols estudiar, on fer-ho...”. El webdoc inclou una secció en la participació dels usuaris, que poden deixar comentaris o penjar fotos relacionades amb la seva experiència universitària.

Jordi Balló, professor del departament de comunicació de la UPF, va subratllar el fet que no es tracta d'un treball nostàlgic, sinó que “mira endavant i ens projecta cap a coses que encara no havíem fet”. Del repte que ha suposat a Neus Ballús Amb títol, li ha sorgit a la cineasta “la idea de treballar amb aquestes temporalitats adaptades al temps cinematogràfic”. En aquest sentit, va avançar que té un projecte per construir una història a partir de microrelats i curtmetratges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona