cultura

Polèmica en el món de l'art

Apel·lació per les pintures de Sixena

Passat el mes d'agost, inhàbil des del punt de vista judicial, el conflicte que enfronta l'Aragó i Catalunya pels béns mobles del monestir de Sixena es reprèn. Tal com ja van anunciar el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el director del MNAC, Pepe Serra, la Generalitat va presentar ahir una apel·lació a la sentència dictada el 4 de juliol pel jutjat de primera instància número 2 d'Osca, que condemna el museu barceloní a retornar les pintures murals de la sala capitular de Sixena al seu lloc d'origen. Aquesta era la primera sentència sobre la reclamació de les pintures per part del govern d'Aragó.

Tant Vila com Serra van argumentar, al juliol, que en cap cas les pintures de Sixena poden sortir del MNAC, al·ludint, sobretot, problemes de conservació. “Arrencar i traslladar les pintures seria un risc que no ens podem permetre. Seria un risc i un atemptat cultural”, va dir Vila. En l'apel·lació, presentada ahir, també es refereix a aquest perill: “El trasllat al monestir de Sixena suposaria un deteriorament irreparable per a les obres.”

El recurs també fa referència a l'operació de salvament de les pintures per part de Josep Gudiol i de la Generalitat republicana, el 1936, i defensa “la digna actuació” del que va ser comissari per al salvament del patrimoni artístic durant la Guerra Civil espanyola, així com “la bona fe” de la Generalitat, “acreditada pel fet que la direcció general de Belles Arts va autoritzar el trasllat de les pintures”. El recurs continua: “Josep Gudiol no va actuar pel seu compte i risc, sinó sota l'empara d'una administració legítimament constituïda com era la Generalitat de Catalunya.”

Una altra de les al·legacions és que la Comunitat d'Aragó com a demandant “no pot en cap cas al·legar una legitimació originària per la senzilla raó que ella no és ni ha estat mai propietària de les pintures reivindicades”. Ho era la comunitat de religioses del monestir de Vilanova de Sixena.

Pel que fa a l'altre litigi, els dels objectes, el govern aragonès va tornar a reclamar ahir a la jutgessa que prengui mesures per al retorn de les 44 obres del Museu de Lleida, que no van ser retornades al juliol per la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia