cultura

Música

La Simfònica de Cobla i Corda dedica el seu vuitè disc a Llach

La formació impulsada per la Fundació Metalquimia està gravant el doble CD que presentarà a l'Auditori els dies 25 i 26 de novembre

Hi canten Beth, Manu Guix, Roger Padullés i Elena Gadel

“Aquest és el nostre petit homenatge a una gran obra que ens ha inspirat a tots, i també és una mostra de gratitud i reconeixement a la persona, el músic, el mestre i el patriota que és Lluís Llach”, va dir ahir el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, per presentar el nou projecte de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), Tossudament Llach, que s'està acabant de gravar als estudis 44.1 d'Aiguaviva i es presentarà en directe els dies 25 i 26 de novembre a l'Auditori de Girona . El vuitè disc d'aquesta formació única al món –que suma els efectius i les sonoritats de la Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG) sota la direcció de Francesc Cassú– és un doble CD amb quinze temes, alguns en forma de medley, en què hi ha almenys fragments d'una cinquantena de cançons de Lluís Llach, amb un plantejament antològic. Alguns temes són instrumentals i en altres canten Beth, Manu Guix, Elena Gadel i Roger Padullés, ja sigui com a solistes, en duets o, fins i tot, amb les quatre veus alhora. Seran 90 minuts de música en què sonaran tots els temes imprescindibles de Llach, des de L'estaca a País petit, tot i que de moment no es vol donar més detalls del repertori, que es va triar entre tots els implicats: Lagares, Cassú i el director tècnic del projecte, Jaume Lleixà, però també els quatre cantants.

Un repertori infal·lible

“La tria del repertori va ser un veritable repte. Vam intentar seleccionar aquelles cançons que podien impactar més al màxim de gent, perquè havien estat grans èxits o per raons sentimentals o simbòliques. Aquest disc marcarà un punt d'inflexió, un abans i un després, en la trajectòria de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya”, segons Lagares, que va explicar així el punt de partida d'aquest projecte: “El novembre passat, quan vam presentar a l'Auditori de Girona el disc SCCC: The Very Best, Lluís Llach hi va assistir convidat per Carles Puigdemont, llavors encara alcalde de Girona. Després del concert, Llach va anar a saludar els membres de la SCCC i els va transmetre la seva sorpresa i admiració per aquesta orquestra única al món, que fa país. I aquest sentiment ens va inspirar per fer Tossudament Llach. Només esperem que, amb un format completament diferent a l'habitual, les melodies de Lluís Llach ens tornin a emocionar com sempre i ens recordin, ara més que mai, els nostres anhels més profunds de llibertat i de progrés.” Ahir es va remarcar que Llach no ha volgut participar ni interferir de cap manera en el projecte i que els ha donat la màxima llibertat a l'hora de treballar amb les seves cançons –“està regularment informat de tot el que estem fent”–. Josep Lagares està convençut que Llach assistirà al concert el dia 25 “en la mesura que li permeti fer-ho la seva agenda política com a diputat”. “El meu desig seria que tornés a venir acompanyat per Carles Puigdemont, ara com a president, ja que ell també va ser com a alcalde un dels impulsors de la Simfònica de Cobla i Corda”, va afegir Lagares. “Cal remarcar que aquest disc és una iniciativa nostra, perquè Lluís Llach és molt humil. A més, està convençut que la seva música és de tothom i no ens ha posat cap impediment”, va dir Lleixà, que no va descartar un tercer concert a Girona, després de l'èxit dels anys anteriors, i va parlar també d'una possible gira.

“La problemàtica que té aquesta orquestra és que tot el repertori s'ha d'escriure de nou, no podem tirar d'arxiu”, va apuntar Francesc Cassú com a coautor amb Adrià Barbosa dels arranjaments inèdits que han creat per a aquesta formació d'uns 60 músics que fusiona el so d'una cobla i el d'una simfònica.

Després d'haver gravat la part instrumental al juliol, aquesta setmana i la vinent enregistraran les veus i s'enllestiran la mescla i l'edició del disc. Dels quatre cantants, Beth és la col·laboradora més veterana de la SCCC, des de Llegendes del musical (2013), i Manu Guix –que el 2008 va publicar un disc d'homenatge a Llach: Onze llachs– també va participar amb Beth a Llegendes del pop & rock (2014). El tenor Roger Padullés va col·laborar amb la SCCC, ara fa un any al Born Centre Cultural, en el concert de la Diada, Seguem arran! A Tossudament Llach debuta amb la SCCC Elena Gadel, entusiasmada com els seus companys pel repte que suposa cantar amb la Simfònica de Cobla i Corda i, a més, per homenatjar algú tan admirat com Llach. Gadel, que està embarassada, va dir: “Serà l'última cosa que em sentirà cantar el nen abans que neixi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

La Casa dels Gegants de Cardona serà realitat al primer semestre de 2025

Cardona

El Marrameu, una jornada festiva que reivindica la cultura i la tradició el 28 de setembre

PALAFRUGELL
llibres

Quatre dones, llegendes i redempció a Formentera

barcelona
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona

‘Blanes Talent Fest’, una nova iniciativa cultural per a artistes professionals i entitats de Blanes

BLANES
MÚSICA

Oasis anuncia el seu retorn

BARCELONA
Rogeli Herrero
Músic de Los Manolos i biògraf de Peret

“Peret, l’any 1974 a Eurovisió, es va trobar entre dos focs”

Barcelona
Cultura

La Colla Vella recupera la tradició d’anar amb carro a Vilafranca per Sant Fèlix

Valls