cultura

el nou curs cultural

Xavier Roca

Entre la seqüela i la novetat

La inspiració en referents anteriors continua sent constant en la temporada cinèfila que arrenca

Estrenaran Burton, Eastwood, Scorsese...

Seguint la tònica imperant a Hollywood des de ja fa molt temps, un altre cop la temporada cinematogràfica que ara comença estarà dominada pel recurs a fórmules ja conegudes. En aquest curs té prevista la seva estrena el primer dels spin off de la renascuda saga Star Wars: Rogue One: una historia de Star Wars, de Garth Edwards; un aperitiu de l'episodi VIII que ha d'arribar per Nadal.

Els best sellers literaris seran la base d'alguns dels blockbusters d'aquest curs. Cincuenta sombras más oscuras, de James Foley, seguirà les peripècies sadomasoquistes de la parella de Cincuenta sombras de Grey, mentre que Tom Hanks tornarà a ser Robert Langdon a Inferno, nova adaptació d'una novel·la de Dan Brown. També s'estrenarà La chica del tren, de Tate Taylor, basada en el llibre de Paula Hawkins; l'esperada La torre oscura, de Nikolaj Arcel, segons Stephen King, i Animales fantásticos y dónde encontrarlos, a partir de J.K. Rowling.

‘Remakes', seqüeles, preqüeles...

Inevitablement s'estrenaran remakes com Los siete magníficos, d'Antoine Fuqua, i un grapat de seqüeles i preqüeles, com ara Blair Witch, Jack Reacher: nunca vuelvas atrás, War for the Planet of he Apes i Kong: la Isla Calavera, i hi haurà noves entregues de les sèries Fast & Furious, Piratas del Caribe, Guerra Mundial Z, Transformers, Cars i fins i tot Alien, en aquest cas dirigida pel mateix Ridley Scott. Seguint la línia d'adaptar amb actors de carn i ossos els seus clàssics animats, la Disney estrenarà La Bella y la Bestia, dirigida per Bill Condon. També hi haurà pel·lícules basades en cèlebres anime, com Ghost in the Shell –amb Scarlett Johansson–, en videojocs, com Assassin's Creed, i en sèries de televisió, com Los vigilantes de la playa. I, naturalment, prosseguirà el degoteig de pel·lícules de superherois amb Dr. Strange, un nou Lobezno, Guardianes de la Galaxia 2, el reboot Spiderman: Homecoming i una nova aventura de Thor.

Autors nord-americans

En aquest curs també estrenaran les seves pel·lícules cineastes nord-americans com Tim Burton, que amb El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares aporta una nova mostra del seu univers fantasiós; Oliver Stone, que continua denunciant els mecanismes del poder amb Snowden, amb Joseph Gordon-Levitt interpretant el perseguit informàtic; Clint Eastwood, que a Sully explica la vida de Chesley Sullenberger, pilot que va evitar un accident aeri i a qui dóna vida Tom Hanks; Martin Scorsese, amb l'èpica Silencio; Robert Zemeckis, que uneix Brad Pitt i Marion Cotillard al thriller d'espionatge Aliados; M. Night Shyamalan, autor de la ciència-ficció Múltiple; i Christopher Dolan, que amb Dunkerque debuta en el gènere bèl·lic. Dins el cinema més indie, Jim Jarmusch estrenarà Paterson.

Prestigi internacional

Es podran veure també les darreres obres de directors de prestigi de tot el món. L'holandès Paul Verhoeven torna al seu univers més pervers amb el psychothriller Elle, amb Isabelle Huppert. Els britànics Ken Loach i Danny Boyle es mouen en els terrenys on se sentien més còmodes; el primer, al drama social Yo, Daniel Blake i el segon a la seqüela T2: Trainspotting, mentre que Guy Ritchie aporta la seva visió d'un mite medieval a Rey Arturo: la leyenda de la espada.

El xinès Zhang Yimou ha rodat en anglès la superproducció èpica i fantàstica La gran muralla, protagonitzada per Matt Damon. El jove enfant terrible canadenc Xavier Dolan dirigeix un excel·lent repartiment –Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux– a Solo el fin del mundo, guanyadora del Gran Premi del Jurat al Festival de Canes. I un altre realitzador canadenc, Denis Villeneuve, estrena la pel·lícula de ciència-ficció La llegada abans d'un projecte extremadament ambiciós que està previst que es pugui veure abans que acabi l'any: la tan esperada com temuda seqüela del clàssic de culte Blade Runner.

El director madrileny Fernando Trueba signa amb La reina de España la continuació d'un dels seus grans èxits de crítica i públic, La niña de tus ojos, amb Penélope Cruz al capdavant d'un repartiment que repeteix el de l'original. D'esperit més indie, el seu fill Jonás Trueba afegirà La reconquista a les seves melancòliques comèdies sobre relacions entre homes i dones.

Realitzadors catalans

Una de les grans apostes de la temporada procedent de cineastes catalans és Un monstruo viene a verme, el drama fantàstic de J.A. Bayona amb Sigourney Weaver i Liam Neeson en el seu repartiment. En la línia tan conreada en els darrers temps de cinema de gènere, s'estrenaran les produccions catalanes Proyecto Lázaro, ciència-ficció signada per Mateo Gil, i Contratiempo, un thriller d'Oriol Paulo, guionista de Los ojos de Julia, El cuerpo i Secuestro.

D'altres pel·lícules pensades per arribar a amplis sectors de públic seran 100 metros, de Marcel Barrena, un drama de superació personal basat en fets reals protagonitzat per Dani Rovira, Karra Elejalde i Alexandra Jiménez, i No culpes al karma de lo que te pase por gilipollas, una comèdia romàntica de Maria Ripoll basada en la novel·la de Laura Norton i protagonitzada per Verónica Echegui. Més minoritari és l'espectador que busca Isaki Lacuesta amb la seva darrera pel·lícula, La propera pell, un drama intimista amb Sergi López, Emma Suárez i Àlex Monner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.