cultura

JUDICIAL

ofensiva per l'art de la franja

Nou front a Sixena

El jutjat admet una demanda del Museu de Lleida contra l'orde santjoanista per reclamar despeses de conservació dels objectes

Si habitualment són els jutjats d'Osca els que actuen en el conflicte de Sixena, ara s'obre un nou front judicial però aquest cop impulsat des de Catalunya. El consorci del Museu de Lleida va presentar el passat 20 de juliol una demanda contra l'orde santjoanista de Sixena, l'antiga propietària de les peces abans que es venguessin a la Generalitat. L'objectiu és acollir-se al dret de retenció de les 44 obres en litigi del museu lleidatà fins que la comunitat religiosa retorni l'import de les despeses de conservació i millora que el museu ha dut a terme al llarg dels 17 anys de possessió de les obres d'art.

El jutjat número 2 de Rubí ha admès ara a tràmit la demanda del museu lleidatà. Però per què Rubí? Doncs, perquè les representants de l'orde santjoanista es van traslladar des de la casa mare del monestir de Sixena al convent santjoanista de Valldoreix, entitat municipal descentralitzada de Sant Cugat del Vallès. Segons la sentència del jutjat número 1 d'Osca, les actuals titulars provisionals dels objectes són les representants d'aquest orde, de manera que l'admissió a tràmit de la demanda pot suposar que per primer cop, les monges hagin de comparèixer al jutjat, segons el comunicat emès pel Museu de Lleida.

En tot cas, en la demanda es reclama també per primer cop que, i ja que hi va haver una compravenda d'obres, ara es pugui recuperar el cost econòmic que ha suposat conservar-les al llarg de les últimes dècades. Són unes despeses que s'haurien de determinar a través d'un peritatge econòmic. En les sentències dels jutjats d'Osca –tant en les que afecten els objectes com les de les pintures–, mai es tenen en compte les compensacions econòmiques per la conservació i manteniment de les obres d'art. “No hi ha cap dubte que des del 1999 fins a l'actualitat, el Museu de Lleida ha custodiat les obres i les ha conservat per la seva vocació de conservació del patrimoni artístic català i en compliment de les seves pròpies finalitats. Això ha generat importants despeses de manteniment i conservació que té dret a recuperar”, s'expressa a la demanda.

De tota manera, en la reclamació es deixa clar que l'inici d'aquest procés judicial no significa que el museu admeti que la compravenda sigui nul·la, com es defensa des d'Osca. “Sinó tot el contrari, la compravenda és vàlida i la legítima propietària de les obres és la Generalitat, però en vista del pronunciament de nul·litat es veu obligat a exercir les seves accions contra l'orde santjoanista de Sixena, pel fet de ser la propietària provisional de les obres en litigi”, es diu a la demanda.

Amb aquesta acció judicial per part del consorci del Museu de Lleida, la Generalitat intenta aturar per mitjans estrictament legals el trasllat provisional de les 44 obres del Museu de Lleida que el jutjat número 1 d'Osca reclama. L'últim episodi del litigi dels objectes es va produir el 18 d'octubre, en una interlocutòria en què s'advertia la Generalitat i el MNAC que podrien respondre a multes i responsabilitats penals si no es retornen els objectes que falten per lliurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Quatre dones, llegendes i redempció a Formentera

barcelona
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona

‘Blanes Talent Fest’, una nova iniciativa cultural per a artistes professionals i entitats de Blanes

BLANES
MÚSICA

Oasis anuncia el seu retorn

BARCELONA
Rogeli Herrero
Músic de Los Manolos i biògraf de Peret

“Peret, l’any 1974 a Eurovisió, es va trobar entre dos focs”

Barcelona
Cultura

La Colla Vella recupera la tradició d’anar amb carro a Vilafranca per Sant Fèlix

Valls
dansa

El festival de Microdansa Itinerant 15m² comença demà a Puig-reig

puig-reig
CÒmic

Un Corto Maltès que viu en el segle XXI

Barcelona