cultura
La Xarxa de ciutats Ramon Llull demana “valentia” a la Generalitat per incorporar-se a la Fundació
El nou president de la Xarxa, Diego Gómez, dóna per finalitzada una “etapa complicada” al País Valencià
La trobada aprova un manifest que recorda la commemoració de l'Any Llull i fa fa una crida a la resta de municipis a adherir-s'hi
El nou president de la Xarxa de ciutats valencianes adherides a la Fundació Ramon Llull, l'alcalde d'Alzira (Ribera Alta) Diego Gómez, ha demanat aquest dissabte valentia a la Generalitat Valenciana perquè s'incorpore a la Fundació Ramón Llull, que té com a finalitat la promoció en el món de la llengua i la cultura catalana. En declaracions a l'ACN Gómez ha donat per finalitzada una etapa “complicada per al país” i ha dit que “és el moment de tirar endavant, de recuperar els anhels de moltíssima gent que durant molts anys hem estat treballant per la unitat de la llengua”. Gómez ha fet aquestes declaracions moments abans de l'assemblea de ciutats valencianes Llull, celebrada a Alzira, que ha aprovat les noves incorporacions i l'ha escollit nou president, en substitució de Tomàs Ferrandis, alcalde de Xeresa (Safor). En el marc d'aquesta assemblea, que reuneix una quarantena de ciutats del País Valencià, s'ha aprovat un manifest en el qual s'ha recordat que enguany es commemora l'Any Llull i s'ha fet una crida a a tots els municipis valencians que encara no formen part de la Xarxa a sumar-s'hi. Així mateix, s'ha reclamat que les institucions valencianes s'afegeixen, particularment que el govern de la Generalitat Valenciana estudie la seva incorporació a la Fundació Ramon Llull com un instrument important per a la projecció de la cultura dels valencians.
La Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull va ser constituïda l'any 2008 a Morella (Ports) coincidint amb l'alcaldia de l'actual president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i per pal·liar l'absència del govern valencià en la Fundació Ramon Llull. Inicialment era conformada per Morella, Sueca, Gandia i Vinaròs. En l'actualitat, formen part vora quaranta ciutats, entre ells alguns municipis importants com Alcoi, Gandia o Burjassot o Onda, i la voluntat és incorporar-ne cada vegada més per exercir més pressió sobre el govern valencià.
En l'acte d'aquest dissabte, a més de representants dels consistoris participants la Xarxa Ramon Llull, ha format part el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer i portaveus d'entitats com Escola Valenciana o Acció Cultural del País Valencià. “Aquest és un bon moment. I si hi ha reticències importants per part d'algun socis de l'actual pacte govern del Botànic, és important dir que hi ha ciutats del país que estan dient que hem de tirar endavant, projectar la imatge de valencianitat, projectar el treball comú per a aquest mercat cultural comú, que obre possibilitats per als nostres joves i sumar-se a una expectativa referencial a tots els territoris”, ha indicat Diego Gómez.
El nou president de la Xarxa de ciutats Llull ha afegit que a partir d'aquest dissabte s'obre una nova etapa on les ciutats, juntament amb entitats com Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana, puguen “acompanyar la Generalitat Valenciana” en favor de l'adhesió a la Federació Ramon Llull. Al respecte, ha assenyalat que en una pròxima reunió amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, a més de tractat qüestions relacionades amb Alzira, tractarà sobre la incorporació de la Generalitat Valenciana. “No podrem perdre més oportunitats, ha de ser aquesta i una visualització claríssima de la unitat de la llengua”, ha dit Gómez.
Manifest d'Alzira
El manifest llegit aquest dissabte commemora l'Any Ramon Llull, en el 700 aniversari de la seua mort. Al respecte, recorda que la figura i l'obra de Llull és l'expressió d'una voluntat de diàleg en un context multicultural des de les premisses del respecte i la raó, i que, amb aquests criteris va néixer la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, amb l'objectiu de “promocionar la llengua i cultura pròpia dels valencians com un bé comú que ens cohesiona, ens atorga identitat i és element de futur, en un context en el qual tot allò que significa cultura, formació, desenvolupament, connexió a Europa i qualitat són valors afegits necessaris en un món globalitzat i competitiu”.
El text indica que l'assemblea d'Alzira la Xarxa “renova el seu compromís amb la cultura i la vocació de contribuir a construir un futur per a la nostra societat, amb especial atenció als nostres joves i als nostres creadors en tots els àmbits culturals, i amb la vocació de projectar-nos a Europa i al món”. En aquest sentit, fa una crida a tots els municipis valencians que encara no formen part de la Xarxa a sumar-se a i demana a les institucions valencianes que s'afegeixen a aquest esforç, particularment que el govern valencià estudie la seua incorporació a l'Institut Ramon Llull, com un instrument important per a la projecció de la cultura dels valencians.“Tots els esforços seran pocs, totes les possibilitats han de ser aprofitades, en positiu i en benefici de la societat valenciana. La cultura és un element clau de la societat del coneixement que hem de construir per a tornar a guanyar el futur, i el treball en xarxa i la col·laboració entre institucions és la via que s'imposarà en el segle XXI”, indica.
El manifest finalitza recordant la commemoració de l'Any Llull “recuperant aquells elements que van convertir la seua figura i obra en una referència inexcusable del seu temps, per construir junts el futur, amb diàleg, col·laboració i ambició”.