cultura

El pessebre de Can Roseta s'amplia per obrir el Nadal

Remei Mulleras ja ha creat 107 monuments de Catalunya i 22 oficis tradicionals en suro, incloent-hi una dotzena de novetats

Dijous, s'inaugurarà la temporada, amb un pregó, nadales i xocolatada

Des de fa 17 anys, el pessebre de Can Roseta, en plena vall de Llémena, és la gran obra de Remei Mulleras Mascarell, nascuda en aquesta casa pairal de Cartellà el 1946. Aquesta miniaturista i pessebrista, segons consta en el seu carnet d'artesana cultural, ha reproduït en suro 107 monuments de tot Catalunya, amb un gran detallisme, i també 22 oficis tradicionals: tots formen part d'un itinerari al mig de la natura –adaptat per a persones amb discapacitat– en un espai de més de 800 metres quadrats que es pot visitar pràcticament tot l'any si es concerta prèviament la visita; però el Nadal és òbviament el gran moment del pessebre, que estarà obert tots els dies del 8 de desembre al 12 de febrer (11 a 13 h i 16 a 18 h), incloent-hi els festius.

De fet, el pessebre de Can Roseta inaugurarà la nova temporada el dijous 8 de desembre (17 h) amb un acte que inclourà el pregó d'Àlex Soriano Serbosa, estudiant d'ESO de l'escola Bell-lloc del Pla de Girona, que va guanyar el Premi Baldiri Reixach de treballs de recerca, convocat per la Fundació Carulla , amb El miracle de la vall del Llémena, un exhaustiu estudi de 38 pàgines sobre el pessebre de Can Roseta, la seva història, el seu contingut i, evidentment, la seva incansable creadora. “Construir un pessebre així, encara que tota la vida havia fet pessebres, va ser una manera de poder mostrar amb un simple pessebre la cultura, l'art i la tradició, i per això vaig començant reproduint les esglésies de la vall, ja que aquí comença la meva història”, afirma Remei Mulleras en l'entrevista que li va fer Àlex Soriano per al treball. Dijous vinent, després del pregó de Soriano, la festa inaugural a Can Roseta continuarà amb una cantada de nadales a càrrec de la coral de Sant Gregori i una xocolatada, per acabar amb el sorteig de diversos lots d'articles de Can Roseta. D'altra banda, el 18 de desembre, també es farà la carbonera al costat del pessebre.

El pessebre de Can Roseta estrenarà, aquest mes, alguns oficis tradicionals: el forjador, les puntaires, el fotògraf, el flequer, el matalasser i el xocolater. Per Remei Mulleras, aquest apartat ja ha quedat definitivament completat, amb 22 oficis. També hi ha diverses novetats pel que fa als monuments, de què alguns han estat refets completament. Les novetats són la lleona de Girona, el castell de Cardona –ara, amb la muntanya i les mines de sal–, la torre Galatea del Teatre-Museu Dalí de Figueres, la catedral de Barcelona –“tornada a fer amb tots els detalls”–, la basílica barcelonina de Santa Maria del Mar i l'església de Porqueres. Per visitar Can Roseta, es paga la voluntat i, només a les visites concertades de grups en autocar, es cobra 2 euros per persona (972 42 83 47).

LA XIFRA

107
monuments
de tot Catalunya i 22 oficis tradicionals reproduïts en suro es poden veure a Can Roseta.

LA DATA

8.12.2016
La inauguració de la temporada nadalenca del pessebre de Can Roseta tindrà lloc dijous vinent (17 h).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia