Saladich no veu prioritari fer accessible el Museu de Tossa
Considera poc lògic fer-hi una gran inversió si de totes maneres els visitants no poden arribar-hi en cadira de rodes perquè la Vila Vella no està adaptada
Demana un aclariment a Cultura
L'Ajuntament de Tossa ha demanat al Departament de Cultura “un aclariment” sobre la resolució de deixar el museu municipal fora del Registre de Museus de Catalunya, segons va explicar ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich, que hi va afegir que no veu lògic fer una gran inversió per a l'accessibilitat del museu si, de fet, la Vila Vella, on està situat, tampoc no és accessible.
La resolució per excloure el museu del registre va arribar després que en l'última inspecció feta pel departament es detectessin nombrosos incompliments greus de la normativa, que, de fet, ja s'arrosseguen de fa anys. L'incompliment més greu és que el museu no és accessible a les persones amb mobilitat reduïda.
El consistori veu ambigua la resolució, en la qual, en un apartat previ en què s'enumeren tots els fets que motiven la decisió, es fa referència a un acord de la comissió executiva de la Junta de Museus que informa “desfavorablement” sobre l'exclusió. “Hem demanat un aclariment, la part dispositiva sí que diu que es cancel·la la inscripció, però abans la comissió informa desfavorablement sobre aquesta qüestió, a veure si es posen d'acord”, va dir ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich. També hi va afegir que en els últims anys s'ha anat arreglant el museu –es van fer nous tots els tancaments de les finestres el 2014–, però la inversió que caldria per fer-lo accessible és molt més elevada del que l'Ajuntament es veu capaç d'assumir per a l'any que ve, en què s'hi destinaran “entre 30.000 i 40.000 euros”. Saladich, a més, no veu lògic fer una gran despesa per fer accessible l'interior del museu (que de fet tècnicament ara és una col·lecció) si de totes maneres la Vila Vella no és accessible. “El sentit comú ens diu que hem de fer accessible tota la Vila Vella”, explica. “Per què ens hem de gastar diners a fer accessible l'interior si el que va en cadira de rodes ja no hi pot arribar?”, es pregunta.
Una altra possibilitat, assenyala, seria canviar de lloc el museu, però no creu que hi hagi un altre espai prou adient, i recorda que Can Ganga ja és, de fet, la seu del Museu de la Cuina de la Costa Catalana, inaugurat aquest any. Per Saladich, reformar l'interior del museu no és la prioritat del consistori. “Les prioritats les hem d'anar gestionant, i el museu de fet es pot obrir i es pot anar a mirar i està net i endreçat”, va concloure. Per altra banda, l'alcaldessa va explicar que s'ha demanat pressupost per tenir càmeres de seguretat al museu, una de les mancances detectades.