cultura

exposició fotogràfica

Carles Fontserè, vist des del punt de vista dels fotògrafs

La Biblioteca Carles Rahola ofereix des d'avui l'exposició ‘Mirades a Fontserè', una aproximació diferent a l'artista traspassat el 2007 i que el mostra en la seva intimitat a can Tista de Porqueres

En una imatge captada pel fotògraf banyolí Joan Comalat es veu l'artista Carles Fontserè (Barcelona, 1916-Porqueres, 2007) amb els ulls tancats però amb expressió riallera mentre el seu gos li acaricia el nas. En blanc i negre, l'actitud de Fontserè és de serenor. En una altra imatge de Manuel Serra, se'l veu ajagut amb la barba, frondosa, prenent protagonisme. També amb els ulls tancats, somiant o com si estigués en un somni, semblaria un pla filmat per Albert Serra.

Són dues de les fotografies que formen part de l'exposició Mirades a Fontserè, que s'inaugura aquest vespre a les 20 h a la Biblioteca Carles Rahola, emmarcada en els actes del centenari Fontserè ( carlesfontsere.cat ). El recull fotogràfic és comissariat per Pere Duran amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes. Es tracta d'una tria de diferents mirades a Carles Fontserè realitzades per fotoperiodistes catalans que durant els darrers 40 anys s'han aproximat amb la seva càmera a l'artista. Duran va destacar “la força i potència fotogènica” que tenia Fontserè. Així, la selecció s'ha fet tenint en compte l'amplitud de l'època, la varietat d'autors, “de mirades”, i que “fossin imatges que recollissin l'essència i la diversitat de la mirada, més enllà del retrat curt de la cara i la barba”. En aquest sentit, Pere Duran va destacar una foto inèdita del 1972, quan tot just Fontserè havia arribat a Catalunya, de Manuel Serra, que havia de servir de model per a un cartell de la CNT. Els onze fotògrafs que han retratat Fontserè i dels quals s'ha fet una tria són: Joan Comalat, Pere Duran, Manel Lladó, Eduard Olivella, Jordi Ribot, Pep Rigol, Patricio Salinas, Ferran Sendra, Manuel Serra, Xavier Sureda i Robin Townsend. Les 22 fotografies triades comprenen moments entre els anys 1974 i 2007. La majoria de les fotografies, de mida 40x60, han estat fetes en la intimitat del seu particular món a la casa estudi de can Tista, un indret de recolliment, pau i serenor. També amb la presència de la seva companya inseparable, Terry Broch, que va morir l'abril d'enguany, i permet revisar una dilatada vida dedicada plenament a les arts.

La mostra, que es podrà veure a la Biblioteca Carles Rahola fins al 4 de febrer, vol mostrar així una de les principals figures catalanes del segle XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia