La biblioteca popular de Valls explica el polifacètic fotògraf Pere Català Pic
L'estudiós Pablo Giori ha estat comissari de la retrospectiva, que mostra els diversos vessants de l'autor
El repàs biogràfic és també un retrat del país
Fins al 22 de març, l'edifici de la biblioteca popular de Valls és el marc de l'exposició retrospectiva Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda, que ha estat comissariada per Pablo Giori, autor de l'estudi Pere Català i Pic. Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura (1889-1971). La mostra selecciona 35 quadres representatius de diferents moments de la seva producció, entre els anys 1915 i 1960, que se situen en tres períodes: 1915-1932. Cal retratista, a Valls; 1932-1939. La República i la guerra, a Barcelona, i 1939-1971. Postguerra, industrialització, literatura. D'aquests moments es fa especial èmfasi en les seves idees sobre el patrimoni, la modernitat, l'avantguarda, la publicitat i el fotomuntatge.
La trajectòria del vallenc Pere Català i Pic, un dels fotògrafs catalans més importants, permet explicar la quotidianitat de l'ofici i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d'un personatge polifacètic. Nascut a Valls l'any 1889 en el context d'una família humil, va deixar els estudis amb 12 anys per començar a treballar. I al llarg de la seva vida va haver de reinventar-se fins a sis vegades.
De fet, el personatge de Pere Català Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell Aixafem el feixisme. Però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i cap d'edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista impulsor de la retrobada dels dos costats de la Mediterrània, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.