el reportatge
El teatre dels valors
Prop de 14.000 escolars de l'Alt Penedès han participat enguany en el programa «Anem al teatre»
El conte de la lletera. Els infants que ahir van omplir la platea del teatre vilafranquí van veure una adaptació del tradicional conte que va agradar als més petits. Fins i tot al periodista que havia de cobrir la roda de premsa, que va estar a punt de perdre-se-la.
Ara fa 13 anys l'àrea de Cultura i Educació de la Diputació de Barcelona va engegar el projecte Anem al teatre per tal de promoure entre els estudiants l'hàbit d'anar al teatre, contribuir al reforç dels valors introduïts a les aules i de pas enfortir un sector, el de la producció teatral infantil i juvenil, que en els darrers anys es trobava en una situació de crisi. Ara, en plena adolescència d'aquell programa, les xifres conviden a un moderat entusiasme. Es calcula que durant tots aquests anys hi ha hagut prop de 4,8 milions d'espectadors infantils i juvenils, amb una mitjana de 370.000 espectadors cada any. Els programadors de teatre comencen a constatar l'augment del públic infantil en les propostes i les companyies que s'hi dediquen respiren, tot i la situació de crisi.
La cap del servei de Suport Intern de l'àrea d'Educació, Eva Ladrón, i el responsable del programa Anem al teatre de la Diputació de Barcelona, Joaquim Aloy, van escollir ahir el Teatre Municipal de Vilafranca del Penedès, Cal Bolet, per fer un balanç dels tretze anys del programa i presentar la programació de teatre, música i dansa d'aquesta temporada. Ho van fer precisament al final d'una de les representacions que es feien ahir, El conte de la lletera, de la companyia Xip-Xap, per tal d'evidenciar la força d'un sector que malgrat encara estar subvencionat comença a aixecar-se per si sol. Joaquim Aloy explicava que el treball fet fins ara no només ha permès reforçar la formació de l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, sinó també «donar als nens i joves un bagatge que donarà fruits». Aloy va explicar que en tots aquests anys de funcionament del programa de promoció del teatre a l'Alt Penedès el nombre de participants s'ha triplicat (dels 5.845 alumnes del curs 1998/1999 als 14.623 del curs 2008/2009) i que el curs passat un 55% dels espectadors van assistir a un espectacle, un 19% a dos i un 26% als tres espectacles que com a màxim s'ofereixen a cada cicle educatiu. Els alumnes més reincidents van ser els dels municipis d'Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues i Torrelles de Foix. Cal destacar que el curs passat van participar-hi un 88% dels centres docents de l'Alt Penedès. Durant la presentació de les dades, ahir, es va aprofitar per presentar la programació estable d'aquest curs escolar, en què es preveu un total de 15 espectacles al teatre i l'auditori municipals de Vilafranca, amb un total de 55 representacions, en què hi ha inscrits provisionalment 13.856 infants i joves de la comarca. Els responsables de la programació del teatre van destacar obres de dansa com Niña Frida, que pel seu risc escènic estan subvencionades totalment per la Diputació. El programa de música i dansa es va tancar l'any passat amb un pressupost de 171.890 euros que va ser sufragat amb les entrades dels alumnes (4,80 euros per sessió), i les aportacions dels ajuntaments (38.000 euros), la Diputació i l'Obra Social de la Caixa de Terrassa.